Erişilebilirlik

Koli Basili Bakterisi Neden Bu Kadar Öldürücü?


Koli Basili Bakterisi Neden Bu Kadar Öldürücü?
Koli Basili Bakterisi Neden Bu Kadar Öldürücü?

Avrupa'da koli basili salgını Almanya'nın Hamburg kentinde başladı ve diğer ülkelere yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü doktorları koli basili bakterisinin bu son türünün daha önce de insanlarda hastalığa yol açtığını hatırlatıyor.

Bilimadamları nadir rastlanan bu koli basili türünün neden bu kadar öldürücü olduğunu araştırıyor. Avrupa Komisyonu yetkilisi Pia Ahrenkilde Hansen anlatıyor: "Mümkün olduğu kadar çok bilgi topluyoruz. Öncelikle bakterinin gıdaları zehirlemesini önlemeye çalışıyoruz."

Almanya'da sağlık yetkilileri halkı taze kıvırcık, domates ve salatalık yememeleri konusunda uyardı. Bakterinin bu gıdalardan bulaştığı tahmin ediliyor.

Doktor Frank Esper Cleveland Üniversitesi Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı: "Almanya'daki salgında viro toksin adlı bakteri, koli basili üretiyor. Bu zehirli bakteri kana karıştığında böbreklerin iflasına yol açaçarak çok tehlikeli bir duruma neden olabiliyor."

Birçok koli basili bakterisi zararsız ve insan ve hayvan bağırsağında yaşıyor. Ancak bazı türler aşırı karın ağrısı ve kanlı ishale yol açabiliyor. Bu tür bakteri, damarlarda dolaşarak böbreklere saldırıyor ve felce neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü halkı koli basilinden şüphelendikleri an hastaneye gitmeleri konusunda uyarıyor. Doktorlar antibiyotik ve diğer ilaçların kullanımı konusunda da dikkat edilmesini istiyor.

Cleveland Kliniği'nden doktor Thomas Tallman’a göre, hastanın öldürücü koli basili mi yoksa zararsız bir enfeksiyondan mı rahatsızlandığının anlaşılması zor: "Böyle saldırgan bir bakteriyi antibiyotikle tedavi ederken de çok dikkatli olmak gerekiyor."

Araştırmalar bu tür bakterilerin antibiyotikle tedavisinin böbreklerin iflasını çabuklaştırabileceğini gösteriyor. Doktor Tallman en iyi yöntemin sık sık el yıkamak, meyve ve sebzeleri, mutfak malzemelerini çok iyi temizlemek olduğu görüşünde.


XS
SM
MD
LG