Erişilebilirlik

Uzmanlar Ekonomik Büyümeye Temkinli Yaklaşıyor


Uzmanlar Ekonomik Büyümeye Temkinli Yaklaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Amerikan ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda %4 oranında büyüdü. Bu, büyümenin %2 oranında düştüğü yılın ilk üç ayına göre büyük bir sıçrama olarak nitelendiriliyor. Başkan Barack Obama, bu olumlu gelişmeyi memnunlukla karşılarken, bazı ekonomistler hala ihtiyatlı bir iyimserlik sergiliyor

Amerikan ekonomisi Nisan-Haziran aylarını kapsayan dönemde artan tüketim ve yatırım harcamalarıyla hız kazandı. Aynı dönemde ihracat arttı, envanterler yenilendi, federal hükümet ve yerel yönetimler daha fazla harcama yaptı.

Başkan Barack Obama, durumu memnunlukla karşıladı:

“Bu gelişmeler tesadüf sonucu olmadı. Amerikan halkının azim ve kararlılığının bunda büyük payı var. Aldığımız ekonomik önlemler de sonuç getirdi. Bütün bunlar sayesinde diğer gelişmiş ülkelerden çok daha hızlı büyüdük.”

Finans piyasaları daha uzun vadeli bakışı tercih ettiklerinden bu olumlu sinyallerden fazla etkilenmedi. Florida’daki Ekonomik Rekabet Enstitüsü ekonomistlerinden Sean Snaith de ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. Snaith, skpye üzerinden yorum yaptı:

“Tek bir veri açıklandı diye hemen umutlanmak istemiyorum. Elbette hızlı büyüme rakamı güzel bir gelişme, ama başka iyi sinyaller de lazım.”

Snaith, ikinci çeyreğin yanısıra üçüncü ve dördüncü çeyreğe ilişkin rakamların da önemli olduğunu hatırlattı, Merkez Bankası FED’in önümüzdeki dönemde alacağı kararların belirleyici olacağını söyledi:

“FED, ekonomik canlanma hızlanarak devam ederse ne yapacak? Böyle bir durumda faizler ne kadar ve ne zaman yükseltilecek, ki böylesi bir durumda finans piyasalarında düşüş kaçınılmaz olacaktır.”

FED, önümüzdeki ay varlık alımlarını 10 milyar dolar daha azaltacağını açıkladı. Alımlar sayesinde faiz oranları rekor düzeyde düşük tutularak tüketim ve yatırım harcamalarına teşvik sağlanıyor. Merkez Bankası, faizleri yükseltme konusunda acele etmeyeceğini söylerken, ekonomistler bu durumun da enflasyonu körüklemesinden korkuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG