Erişilebilirlik

Uzmanlar D Vitamini Kullanımının Arttırılmasını Öneriyor


Uzmanlar D Vitamini Kullanımının Arttırılmasını Öneriyor
Uzmanlar D Vitamini Kullanımının Arttırılmasını Öneriyor

Amerikan Tıp Enstitüsü, alınması gereken günlük D vitamini miktarının arttırılmasını istiyor. Enstitünün araştırmalarına göre D vitamini, hemen hemen her organı etkiliyor. D vitamini eksikliğiyse ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

“Güneş vitamini” olarak da bilinen D vitamini, deri aracılığıyla emiliyor. Cilt kanserine yakalanmamak için kullandığımız güneş kremleriyse D vitamini alımını engelliyor.

D vitamini, bazı gıdaların içine de katılıyor.

Ancak şişmanladıkça D vitamini, vücuttaki yağların içine sıkışıyor.

Uzmanlar, birçok kişinin yeteri kadar D vitamini almadığı sonucuna vardı.

Doktor Michael Irwig George Washington Üniversitesi sağlık çalışanlarına D vitamini hakkında ders veriyor. Irwig, “D vitamini, günümüz tıbbının en tartışmalı konularından biri. Sadece Amerika’da değil, tüm dünyada D vitamini eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını görüyoruz.” diyor.

D vitamini, vücuttaki kalsiyumun emilmesini ve kemiklerin güçlenmesini sağlıyor.

D vitamini eksikliği çocuklarda ortopedik deformasyona, yetişkinlerde de kemiklerin zayıflamasına neden oluyor.

Bu durumlara az rastlansa da araştırmalar, D vitamini eksikliğinin kalp hastalığı, bazı kanser türleri, osteoporoz, şeker hastalığı, Alzheimer hastalığı ve bazı otoimmün hastalıklara yol açabileceğini gösteriyor.

D vitamini eksikliği, yüksek tansiyona da neden olabiliyor.

Doktor Irwig, “D vitamininin en ilginç yanı, vücuttaki her organı etkilemesi. Çeşitli organlarda bulunan D vitamininin bedenimizi bazı kanser türlerine karşı koruduğunu düşünüyoruz. D vitamini hücrelerin çoğalmasını ve ölmesini kontrol ediyor.” diyor.

D vitamini hamilelikte de önemli rol oynuyor.

Irwig, “Bazı araştırmalara göre hamile kadınlara günde 4 bin ünite D vitamini verildiğinde komplikasyon olasılığı düşüyor. Enfeksiyon, erken doğum, hatta hamileliğe bağlı şeker hastalığı gibi sorunlar, hamilelere yüksek dozda D vitamini verilerek giderilebiliyor.” diyor.

Amerika’da hükümete sağlık konularında tavsiyelerde bulunan Tıp Enstitüsü’nün D vitamini miktarına ilişkin tavsiyesini Eylül ayına kadar yenilemesi bekleniyor.

Enstitünün şu andaki tavsiyesi günde 200 ila 600 ünite alınması yönünde.

Ancak Doktor Irwing dahil birçok uzman, yetişkinlerin günde bin ila 2 bin ünite D vitamini almasını öneriyor. Bu miktara ulaşmaksa ancak vitamin desteğiyle mümkün.


XS
SM
MD
LG