Erişilebilirlik

Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?


Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?
Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?

Amerika’da ekonomik krizin beraberinde getirdiği bütçe kesintilerinden Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA da payını alıyor. Başkan Barack Obama’nın 13 Şubat’ta sunacağı 2013 bütçesinde NASA’yı da büyük kesintilerin beklediği belirtiliyor. Bu kesintiler en çok Mars’ta yaşam izlerini arama çalışmalarını etkileyebilir.

Obama’nın bütçesinde NASA’ya ayırdığı pay tam olarak bilinmese de yönetime yakın kaynaklar Mars’ta robot araçlarla yapılan araştırmalara ayrılan bütçenin büyük oranda kırpıldığını gösteren ipuçları veriyor. Tahminler doğru çıkarsa, NASA Mars projelerinde Avrupa Uzay Ajansı’nın yürüttüğü ExoMars projelerinin arkasında kalabilir.

Bütçe Sıkıntısı Uzayda Yaşam Arayışını Sekteye Uğratabilir


Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?
Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?


Kimi uzmanlara göre NASA, Avrupa Uzay Ajansı’na 2016’da fırlatılması beklenen robot araçla ilgili beklentileri karşılayamayacağını bildirdi bile. Uzmanlar bu durumun hem Amerika’yı uzayda yaşam arama yarışında geride bırakacağını hem de yeni gezegenlerin keşfi konusunda heyecanlı olan uzay bilimcileri büyük hayal kırıklığına uğratacağını söylüyor.

Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?
Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?




Obama yönetiminin, yeni bütçede NASA’nın gezegen keşif çalışmalarına 1 milyar 200 milyon dolar ayırdığı da kulislerde konuşulanlardan. Oysa NASA, 2012’de aynı program için 1 milyar 500 milyon dolarlık bütçe almıştı. Kaynakların giderek azalıyor olması ve yaklaşık yüzde 20’lik bir bütçe kesintisi yapılmasının NASA’yı en önemli gücü olan keşif araştırmalarından uzaklaşmak zorunda bırakacağı düşünülüyor.

Yeni Nesil Uzay Teleskobu Bütçeden Aslan Payını Alabilir

Bütçenin azalması durumunda asıl önceliğin NASA’nın yeni nesil teleskop projesi olan James Webb Uzay Teleskobu’na verilebileceği de belirtiliyor. Hubble’ın yerini alması beklenen teleskop projesi, bugüne dek birçok kez ertelendi ve bütçe sorunlarının kurbanı oldu. 2018’de uzaya gönderilmesi planlanan teleskobun 8 milyar 800 milyon dolara mal olması muhtemel.

Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?
Uzayda Yaşam Arayışı Sona Erer mi?


Ancak bütçe sıkıntılarına rağmen NASA, uzaya astronotları taşıyacak yeni nesil uzay araçları için planlanan harcamalardan geri adım atmayı düşünmüyor. NASA, geçtiğimiz günlerde astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak uzay taksilerini tasarlamaları ve yapmaları için en az iki özel şirkete milyonlarca dolar vermeye hazırlandığını açıklamıştı. Açıklamaya göre, 21 ay sürecek proje kapsamında uzay taksilerinin tasarımını tamamlamaları için iki şirkete ayrı ayrı 300 ila 500 milyon dolarlık bütçe ayrılması planlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG