Erişilebilirlik

Uzay Yolu Filmleri Teknolojiyi Nasıl Etkiledi?


Uzay Yolu Filmleri Teknolojiyi Nasıl Etkiledi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
Linki indirmek için
Uzay Yolu’nun yıldız gemisi Atılgan’ı dizinin tutkunları ve geminin modelinin yer aldığı Smithsonian Havacılık ve Uzay Müzesi’nin hediyelik eşya mağazasını ziyaret edenler yakından tanır. Müzenin küratörü Margaret Weitekamp, NASA’nın ilk uzay dolmuşunun da adını bu gemiden aldığını söylüyor: “Uzay Yolu hayranlarının 1970’li yıllarda başlattığı kampanya sonucunda ilk uzay mekiğine Enterprise- Atılgan adı verildi.”

Müzede Uzay Yolu’nun önemi konulu panele katılan Weitekamp, dizinin toplum üzerindeki etkilerini anlattı. Weitekamp, dizinin televizyonda yayınlanmaya başladığı 1960’lı yıllarda kadınların ve azınlıkların eşit haklar için mücadele ettiğini hatırlattı: “Uzay Yolu, gelecekte uzay uçuşlarının nasıl olacağına dair ipuçları sunmakla kalmadı, aynı zamanda özellikle 1960’lı yıllarda insanların umutlarına da ışık tuttu, toplumun nasıl olabileceğini gösterdi. 1966’da uluslararası mürettebata sahip bir uzay gemisinde farklı ırklara mensup kadın ve erkekler, hatta bir uzaylı, yan yanaydı.”

“Uzay Yolu ve Tarih” kitabının yazarı Nancy Reagin, dizinin günümüzde gerçek olan teknolojilere yer verdiğini söylüyor: “İlk plazma ekran televizyon, cep telefonu olarak tanımlayabileceğim ilk aygıt, bunlardan bazıları. Filmdeki karakterlerin ellerindeki iletişim cihazları, ilk cep telefonum gibi kapaklıydı. Karakterlerden Uhura’nın kulağında takılı cihaz, Bluetooth teknolojisinin ilk örneğiydi. Karakterlerin kullandığı dokunmatik cihazlar, ilk tablet bilgisayarlardı.”

NASA için yeni nesil uzay araçları geliştiren Bigelow Uzay ve Havacılık Şirketi’nden Mike Gold, Uzay Yolu’nun mühendislere hala ilham verdiğini söylüyor: “Uzay aracı programımızın tümü, Uzay Yolu ruhunu yaşatıyor. Amaç, insanoğlunun uzayı keşfinin sınırlarını zorlamak.”

Şirketin ürettiği ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 2015’te denenecek olan BEAM, yani Bigelow Expander Activity Module adlı aracın adı, Uzay Yolu’na gönderme yapıyor.

“Bilinmeze Doğru” serinin genç-yaşlı tüm tutkunlarına hitap ediyor.

Filmin yıldızları, senaristi, hayranları ve NASA astronotları sanal ortamda biraraya gelerek Uzay Yolu’nu tartıştı.

Astronot Kjell Lindgren, Uzay Yolu’nun hayal gücünü harekete geçirdiği görüşünde: “Bu filmlerin, özellikle de bilim-kurgu türünün özelliklerinden biri de geleceğin ve o zamanki teknolojinin nasıl olacağına dair hayal kurma fırsatı vermek.”

50 yıldır popüler kültüre yerleşen Uzay Yolu serisi, proje aşamasında olan yeni bir filmle birlikte izleyicilerin uzaya dair hayal gücünü canlı tutmaya devam edecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG