Erişilebilirlik

Uzay İstasyonuna Kargo Taşıyan Roket Düştü


NASA’ya ait fırlatma üssünden yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan bir roket, fırlatımdan altı saniye sonra düşerek infilak etti. Olayda can kaybı olmadı.

Başkent Washington’un güneyindeki Virginia eyaletinde meydana gelen kazada düşen insansız roketin, özel bir şirkete ait olduğu bildirildi.

Atlas Okyanusu kıyısındaki Wallops Adası’ndan fırlatılan roket, güçlükle yükseldikten sonra bir patlama sonucu çok kısa bir süre havada asılı kaldı ve düştü. Düşen roket daha büyük bir patlamaya yol açtı.

Yaşanan maddi hasarın yalnızca, tehlike bölgesini kapsadığı belirtildi. Uzmanlar kazanın nedenini araştırıyor.

Orbital Sciences Corporation adlı özel şirket tarafından imal edilen roket, Uzay İstasyonu’na iki ton gıda, deney teçhizatı ve malzeme taşıyordu.

NASA yetkililerinden William Gerstenmaier, uzaya füze göndermenin son derece zorlu ve emek gerektiren bir iş olduğuna dikkati çekerek, füzeyi imal eden şirkete bu anlamda güven duyduklarının altını çizdi.

Gerstenmaier, ayrıca Uzay İstasyonu mürettebatı için hayati bir malzemenin kazada kaybedilmediğini, mürettebatın halen İstasyon’da yeterli yiyeceği olduğunu ve tehlikede olmadığını bildirdi.

Orbital Sciences şirketi, NASA’nın yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıması amacıyla birlikte çalıştığı iki özel şirketten biri. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) 2011’de Uzay Mekiği programına son vermesinin ardından kargo taşıması amacıyla özel şirketlerle çalışmaya başlamıştı.

NASA’nın astronotlarını da Rusya’ya ait Soyuz füzeleri uzaya taşıyor. Ancak Amerika ve Rusya arasında son dönemde Ukrayna yüzünden yaşanan gerginlik, Amerika’yı kısa vadede plan değişikliğine zorluyor.

Antares roketinin patlama anı:

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG