Erişilebilirlik

Uzay Dolmuşu Programının Sona Ermesi Ekonomiyi Tehdit Ediyor


Uzay Dolmuşu Programının Sona Ermesi Ekonomiyi Tehdit Ediyor
Uzay Dolmuşu Programının Sona Ermesi Ekonomiyi Tehdit Ediyor

Florida’nın Titusville kentinde binlerce işçi Kennedy Uzay Merkezi’nde 9 bin kişinin işine son verileceği yolundaki haberleri protesto ediyor. NASA ilk kez 1969 yılında aya insan gönderdi. O tarihten beri Florida, Amerikan uzay programının merkezi oldu.

Amerikan hükümeti NASA’nın Florida ekonomisine 2008 yılında 4 milyar dolar katkıda bulunduğunu ve 40 bin iş yarattığını tahmin ediyor. Titusville’deki Dixie Crossroads lokantası uzay merkezi çalışanları sayesinde ayakta duruyor. Lauralee Thompson uzay merkezi kapatıldığı zaman işsiz kalmaktan korkuyor.

Siyasetçiler ve özel sector, işten çıkarmaların etkisini azaltma yolları araştırıyor. Bir tahmine göre uzay dolmuşu programının sona ermesi bir yıl içinde Florida’da 23 bin iş kaybına yol açacak. NASA’nın en büyük aracı şirketlerinden Uzay Birliği İttifakı yetkilisi Mark Nappi Kennedy Uzay Merkezi’ndeki işten çıkarmaların sadece başlangıç olduğunu söylüyor.

Bazı işçiler astronotları 2020 yılında yeniden aya götürecek yeni bir roket ve kapsül inşası programında çalışmayı umuyordu. Ancak Obama yönetimi Constellation adıyla bilinen bu programa sıcak bakmıyor. Yetkililere göre NASA’nın bu program için yeterli kaynağı yok. Beyaz Saray astronotların özel şirketler tarafından yörüngeye taşınmasını destekliyor.

Uzay programı çalışanlarından Jeffrey Bell NASA’nın Constellation programına devam etmesi gerektiğini savunuyor.

Bölgede uzay ve havacılık sektörünün geliştirilmesinden sorumlu Florida Uzay Dairesi uzay teknolojileri kullanacak yeni iş alanları yaratmaya çalışıyor.

Daire Başkanı Frank DiBello işten çıkarılan işçilerin yeni sahalarda iş bulabileceğini söylüyor.

Bazı NASA çalışanlarıysa yeteneklerini başka alanlara kaydırmak için geç kalındığını savunuyor.

Uzay dolmuşları yıl sonuna kadar dört sefer yapmaya hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG