Erişilebilirlik

Uyuşturucu Madde Yasağı Kaldırılsın


Uyuşturucu Madde Yasağı Kaldırılsın
Uyuşturucu Madde Yasağı Kaldırılsın

“Uyuşturucu Politikası Küresel Komisyonu”nun yeni raporunda uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadelenin kaybedildiği, tüm çabalara rağmen afyon bazlı uyuşturucu kullanımının arttığı belirtiliyor.

Komisyonun raporunda, uyuşturucuyla mücadele programlarına milyarlarca dolar harcandığı, buna rağmen mevcut politikanın örgütlü suç çetelerini zengin etmek ve binlerce kişinin ölümüne sebep olmaktan başla bir işe yaramadığı vurgulanıyor.

Raporda, esrar ve hintkeneviri gibi uyuşturucu maddelerin yasallaştırılması, afyon ve eroin kullanımının da suç olarak değil hastalık olarak görülmesi ve tedavi edilmesi isteniyor.

Raporda, uyuşturucuyla mücadeleden sonuç aldığını ileri süren hükümetler eleştiriliyor ve uyuşturucuyla savaşın kazanılamadığı gibi asla kazanılamayacağı vurgulanıyor.

19 üyeli komisyon, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, eski AB Dışişleri Temsilcisi Javier Solana, eski Amerika Dışişleri Bakanı George Schultz, eski Meksika, Kolombiya ve Brezilya liderleriyle, işadamı Richard Branson gibi ünlü kişilerden oluşuyor.

Raporda, özellikle Amerika’nın uyuşturucuyla mücadele programı eleştiriliyor ve Obama yönetimine daha insani bir politika izlemesi çağrısı da yapılıyor.

Beyaz Saray rapordaki önerileri “komik” olarak niteledi ve uyuşturucu maddelerle mücadele programları sayesinde Amerika’da uyuşturucu kullananların sayısının son 30 yıl içinde yarı yarıya azaldığını ileri sürdü.

Beyaz Saray açıklamasında yer almayan bazı gerçekler:

Amerika’da yaklaşık 2,300,000 hükümlü var. Başka bir deyişle Amerika dünya nüfusunun yüzde 5'ini oluşturmasına rağmen, dünyadaki toplam hükümlülerin yüzde 23,4’ü Amerikan cezaevlerinde bulunuyor.

Her 100,000 Amerikalıdan 756’sı hapiste. Dünya sıralamasında Amerika’yı Rusya, Rusya’yı da Ruanda izliyor. Rusya’da her 100,000 kişiden 629’u, Ruanda’da ise 604’ü cezaevinde.

Son rakamlara göre, Amerika’da 2 milyon 300 bin hükümlüden yüzde 22’sinin, yani yaklaşık yarım milyonunun suçu uyuşturucu madde kullanmak veya satmak.

XS
SM
MD
LG