Erişilebilirlik

Uygurlar Doğu Türkistan’daki Ölümlerden Çin'i Sorumlu Tuttu


Urumçi'de 2009 yılındaki olaylarda çivili demir sopasıyla Uygur işyerlerine saldıran bir Çinli
Urumçi'de 2009 yılındaki olaylarda çivili demir sopasıyla Uygur işyerlerine saldıran bir Çinli

Amerikan Uygur Derneği’nin Başkanı Kargılı’daki olaylara Çin baskısının yol açtığını söyledi

Amerikan Uygur Derneği Başkanı Alim Seyitof, Kargılı’daki olaylara Çin baskısının yol açtığını söyledi.

Alim Seyitof Pekin hükümetinin terörizm olarak nitelediği şiddet eylemlerinin Uygurların Çin’in etnik gruplara baskısına tepkisi olarak niteledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, dün, bağımsızlık isteyen Uygurlar'ın Kargılı’da bir polis karakoluna saldırdığını ve 7’si polis 20 kişinin öldüğünü açıklamıştı. Sözcü, vahşi teröristler ve bölücüler olarak nitelediği Uygurlar'ı barış, istikrar ve ülkenin bütünlüğünü tehdit etmekle suçladı.

Seyitof Çinli polislerin Uygurlar'ı sürekli taciz ettiğini ve tepki gösterenlere hemen terörist damgası vurduklarını söyledi. Amerikan Uygur Derneği Başkanı, Pekin hükümetini, Tibet ve Uygurlar'ın dil, kültür, din ve değer yargılarını yok etmeye çalışmakla suçladı.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Ömer Kanat ise ölü sayısını 16 olarak açıkladı. Olayların ayrıntılarını bilmediğini belirten Kanat “Uygur gençlerle bölgeye yerleştirilen Han Çinliler'i arasında çatışma çıktığını duyduk” dedi.

Salı günü meydana gelen çatışma, Kaşgar’ı, 260 kilometre uzaktaki Kargılı’ya bağlayan 580 milyon dolarlık yeni karayolunun hizmete açıldığı güne rastladı.

2009 yılında Urumçi’de meydana gelen olaylarda çoğu Han Çinlisi 200 kişi ölmüştü

XS
SM
MD
LG