Erişilebilirlik

ABD'de Üst Düzey Yetkililerin Güvenliğiyle İlgili Yasa Önerisi


ABD'de Üst Düzey Yetkililerin Güvenliğiyle İlgili Yasa Önerisi
ABD'de Üst Düzey Yetkililerin Güvenliğiyle İlgili Yasa Önerisi

Kongre'nin Cumhuriyetçi partili üyelerinden Peter King üst düzey yetkililerin 300 metre yakınında silah taşınmaması için bir yasa önerisi hazırlıyor. King planını New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile ortak düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Toplantıya New York ve komşu eyaletlerden başka belediye başkanları da katıldı

Temsilciler Meclisi üyesi Peter King, Gabrielle Giffords'ın yaralandığı ve 6 kişinin öldüğü olaydan sonra böyle bir yasa teklifi yapan ilk milletvekili oldu. King'in yasa teklifi başkan, başkan yardımcısı, Kongre üyeleri, bakanlar, CIA başkanı ve federal yargıçların katıldığı toplantılarda ve toplantı yerinin 300 metre mesafede silah taşınmasını yasaklamayı hedefliyor.

King yasa tasarısının Konge üyelerini özel sınıf insanlar yapmayı amaçlamadığını söyledi.
King yetkililerin kendilerini seçen halkı temsil ettiğini, dolayısıyla siyasi toplantı ve görüşmelerde hem seçilenin hem de seçenin güvenliğinin sağlanması gerektiğini söylüyor.

New York Emniyet Müdürü Ray Kelly kentteki cinayetlerin yüzde 65'inin tabancayla gerçekleştiğini söyledi. Ruhsatsız tabancaların yüzde 90'ı ise başka eyaletlerden kente getiriliyor.

Belediye Başkanı Michael Bloomberg yasa tasarısını destekliyor. Bloomberg aynı zamanda ruhsatsız silah satışlarını önlemeye çalışan 500 üyeli belediye başkanı grubunun da lideri.

Amerika’da her gün ortalama 34 kişinin tabancayla öldürüldüğüne dikkati çeken Bloomberg, toplu silah satışlarının yakından takip edilmesini istedi.

Grubun girişimin Beyaz Saray tarafından dikkate alınmasını umduğunu söyleyen Bloomberg, amacın silah satışlarını yasaklamak değil silahların tehlikeli insanların eline geçmesine önlemek olduğunu söyledi.

New York Belediye Başkanı silah kontrolünün etkili olabilmesi için ek önlemlere gerek duyulduğunu; örneğin, silah satın almak isteyenlerin geçmişlerinin dikkatle araştırılması gerektiğini söyledi.

Bloomberg federal daireler arasında daha fazla istihbarat paylaşımı yapmaları da ifade etti. Arizona'daki cinayetlerden sorumlu tutulan Jared Loughner adlı 22 yaşındaki gencin uyuşturucu kullandığı yerel polis tarafından biliniyordu. Ancak bu bilgi federal dairelerle paylaşılmadığı için silah kontrol veri tabanına işlenmemişti.

Pennsylvania'nın York kenti belediye başkanı Kim Bracey de silahlı şiddet konusunda önlem alınmadığı takdirde Amerikalıların bu tür katliamlara olaylara tanık olmaya devam edeceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG