Erişilebilirlik

Ürdün'e Sığınan Suriyeli'lerin Sayısı Artıyor


Ürdünlü yetkililer, çatışmalardan kaçan yaklaşık 80 bin Suriyeli’nin ülkelerine sığındığını tahmin ediyor. Çoğu yaralı olan Suriyeliler Ürdün hastanelerinde tedavi görüyor.

Halef Reşeydat ve Halid Gizavi iki aydır bir Ürdünlü hayırseverin sağladığı apartman dairesinde yaşıyor. Hükümet kuvvetleri tarafından yaralandıktan sonra ülkeden kaçtıklarını söyleyen Suriyeliler kimliklerinin gizli tutulmasını istiyor.

Gerçek adı Reşeydat olmayan kişi, güneydeki Dara kentinde yaşayan bir iç dekoratör. Bir hükümet karşıtı gösteride vurulduğunu ve daha sonra hastanede işkence gördüğünü anlatıyor: "Benden el-Kaide ile ilişkili bir terörist örgütün üyesi olduğumu itiraf etmemi ve bize işkence edenlerin el-Kaide militanları olduğunu söylememi istediler. Bu doğru değildi."

Suriye’deki olaylar bir yıl önce barışcı gösterilerle başladı ancak giderek şiddete dönüştü. Reşeydat, bir doktorun yardımıyla hastaneden kaçtığını ve Lübnan’a sığındığını söylüyor.

Manav olan Halid Gizavi, dükkanının önünde askerlerin attığı el bombası yüzünden bir gözüyle bir elini kaybettiğini anlatıyor. Suriye’de gizlice acil tedavi gören Gizayi, Ürdün’de tedavi imkanı bulamamış: "Kolum hala ağrıyor. Suriye muhalefetinden herhangi bir destek, yardım görmedik. Burada değil bir hastanede olmam gerekirdi."

Ağır yaralı mülteciler Ürdün devlet hastanelerinde tedavi görüyor. Diğerleri tedavi masraflarını kendi ceplerinden ödemek zorunda. Özel bir kliniğin baş hekimi olan Vasfi el-Reşda, ücretsiz bakma imkanlarının sınırlı olduğunu söylüyor: "Bu hastanede en fazla dört hastaya parasız bakabilirim. Oysa mültecilerin sayısı çok fazla. Hastanem, hükümetden mali destek görmüyor. Bu bakımdan yerel ya da uluslararası yardım kuruluşlarının desteği önemli."

Kusey Zubi, kalçasından yaralı olarak geçen hafta Ürdün’e gelmiş bir tamirci. Suriye’de hükümetin giderek daha acımasız davrandığını söylüyor.

Suriyeliler evlerine dönmek istiyor. Ancak Suriye kuvvetlerinin yaralı sivilleri vatan haini olarak gördüğünü söyleyerek dönerlerse öldürüleceklerinden korkuyorlar.


XS
SM
MD
LG