Erişilebilirlik

Ürdün Suriyeli Mülteci Kriziyle Mücadele Ediyor


Ürdün, Suriyeli Mülteci Krizi ile Mücadele Etmeye Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Ürdün, yüzbinlerce Suriyeli mülteciye barınak sağlamakta zorlanırken, henüz dönüş tarihleri belli olmasa da, yetkililer zamanı geldiğinde sığınmacıların evlerine döneceğini umuyor

Açılışından bir yıl sonra, Zatari Kampı Ürdün’ün 140 binden fazla Suriyeli mülteci barındıran dördüncü büyük kenti haline geldi.

Mülteciler savaşın getirdiği şiddet, taciz, korku, açlık ve yokluktan kaçıyorlar. Sami, Suriye’deki son haftalarında yaşadığı açlığı unutamıyor: “Suriye’de üç hafta boyunca bulgur, domates ve arada sırada uğrayan bir arabanın getirdiği çok pahalı olan ekmeği yiyerek yaşıyorduk. Durum gerçekten çok kötü.”

Zatari kampında çocuklar okula gidiyor, yeni doğumlar ve düğünler oluyor. Bunlara rağmen hayat normal olmaktan çok uzak, birçok kişi yine de birgün evlerine geri dönme hayaliyle yaşıyor.

Amman’da bulunan Uluslararası Kurtarma Komitesi adlı yardım kuruluşunun direktörü Jack Byrne, Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığıyla konuştu: “Ürdün’de mültecilere iş vermiyoruz, bu Ürdün hükümetinin politikası değil. Biz daha çok danışma, tedavi hizmeti veriyor, hayatlarını yeniden düzene sokabilmeleri için yardımcı oluyoruz.”

İki milyondan fazla Suriyeli sığınmacı var. Bu da komşu ülkeler için sorun yaratıyor. Ürdünlü Prenses Dina Mired, Amerika’nın Sesi’ne ülkesinin mültecileri en iyi şekilde ağırladığını söyledi: “Zengin kaynaklara sahip bir ülke değiliz. Suriyeli kardeşlerimize verdiğimiz destek kusursuz olmayabilir ama elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.”

Birleşmiş Milletler’de konuşan Ürdün Kralı Abdullah, uluslararası kamuoyunu ülkesinde giderek artan mültecilere yardımcı olmaya çağırdı: “Ürdün’deki Suriyeli mülteci sayısı nüfusumuzun onda birine ulaştı. Önümüzdeki yıl bu sayı bir milyona, yani nüfusumuzun yüzde yirmisine ulaşabilir. Sığınmacıların yiyeceğe, suya, barınağa, elektrik ve sağlık hizmetlerine ihtiyacı var.”

Byrne önümüzdeki yıl yardımların sürdürülebillmesi için, Ürdün’e insani yardım desteğinin iki katına çıkarılması gerektiğini söylüyor: “Uzun süredir devam eden bu kriz bir yıl daha sürebilir, yarın bile son bulacak olsa yaraların sarılması konusunda büyük yardıma ihtiyaç duyulacak. Önümüzdeki sekiz ya da 12 ay boyunca en az 20 milyon dolar yardıma ihtiyaç olduğu bir gerçek.”

Amerika, yaklaşan kış nedeniyle Ürdün’deki mültecilere $48 milyon dolarlık ek yardım yapacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG