Erişilebilirlik

Ürdün IŞİD'in İstediği Iraklı Mahkumu İdam Etti


IŞİD, Iraklı Sacide el-Rişavi'nin serbest bırakılmasını istemişti
IŞİD, Iraklı Sacide el-Rişavi'nin serbest bırakılmasını istemişti

Ürdün, IŞİD’in esir aldığı pilotunu öldürmesinin ardından sabaha karşı iki mahkumu idam etti.

İdam edilen mahkumlardan biri 2005 yılında Amman’da bir otelin bombalanması olayına karışmakla suçlanan Irak vatandaşı Sacide el Rişavi’ydi. IŞİD, Rişavi’nin serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

Ürdünlü yetkililer, idam cezası yıllardır bekletilen Rişavi’yi, IŞİD’in rehin Ürdünlü, pilot Muaz el Kesasibe’yi bir kafesin içinde diri diri yakarak öldürdüğünü gösteren videoyu yayınlamasının ardından infaz etti.

Geçen Aralık koalisyon ülkelerinin IŞİD hedeflerine düzenlediği bombardıman sırasında Suriye üzerinde uçağı düşen Kesasibe’nin militan örgüt tarafından sağ ele geçirildiğini gösteren görüntüler yayınlanmıştı. Ürdün, Kesasibe’nin 3 Ocak günü öldürüldüğünü savunuyor.

Öldürülen pilot Muaz el Kesasibe (solda) ve cinayet sonrası Ürdün'ün idam ettiği Iraklı mahkum Sacide el Rişavi (sağda)
Öldürülen pilot Muaz el Kesasibe (solda) ve cinayet sonrası Ürdün'ün idam ettiği Iraklı mahkum Sacide el Rişavi (sağda)

Amman hükümeti, pilotun sağ olduğunu gösteren bir kanıt bulunmadan Iraklı mahkum Rişavi’yi takas etmeyeceğini bildirdi.

Videonun yayınlandığı gün Washington’da bulunan Ürdün Kralı Abdullah, televizyonda halkına hitaben canlı yaptığı açıklamada, olayı “İslam’la hiçbir ilgisi olmayan bir suç örgütünün işlediği korkak terör eylemi” olarak niteledi. Abdullah, “Cesur pilot, inançlarını, ülkesini ve ulusunu savunurken hayatını feda etti ve diğer Ürdünlü şehitlerin arasında karıştı” diye konuştu.

Kral Abdullah’la Washington’da kısa bir görüşme gerçekleştiren Başkan Barack Obama, yayınlanan videonun IŞİD’in zulüm ve barbarlığının son örneği olduğunu söyledi.

Obama gazetecilere yaptığı açıklamasında IŞİD’in yenilgiye uğratılması çabalarındaki kararlılıklarının artarak devam edeceğini belirti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, cinayeti kınarken, IŞİD’in insan hayatına saygı duymadığını açıkladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da yayınladığı yazılı açıklamada “Hiç bir insani değerle bağdaşmayan bu canice eylemi nefretle” kınarken, teröre karşı mücadelede Ürdün ve uluslararası toplumla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Hava saldırılarını idare eden Amerika Merkez Komutanı Orgeneral Lloyd Austin, Ürdün’ün IŞİD’le mücadele koalisyonunun önemli bir üyesi olduğunu vurguladı ve Kesasibe’nin, ülkesine cesur ve şerefli hizmeti bulunduğunu söyledi.

Dün Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Judeh’le bir araya gelen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, 2017’ye kadar Ürdün’e 1 milyar dolarlık yardım yapılmasını öngören bir mutabakat paktı imzaladı.

Kerry ayrıca, Suriye ve Iraklı mültecileri de kabul eden Ürdün’e ek olarak 467 milyon dolar verileceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG