Erişilebilirlik

Ürdün'e Sığınan Suriyeliler Artıyor


Ürdün'e Sığınan Suriyeliler Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Türkiye gibi Ürdün de Suriye krizinin yarattiği mülteci sorununun ağirliğini en fazla taşiyan ülkelerden. Ürdün’ün kuzeyinde Birleşmiş Milletler’in kurduğu zaatari mülteci kampinda 38 bin Suriyeli siğinmaci kaliyor. Kamptan bildiren Amerika’nin Sesi muhabiri Sitare Sieg, siğinmacilarin çoğunun susuzluk ve hijyen sorunlari yaşadiğina, çölün ortasinda sik sik kum firtinalarina maruz kaldiğina dikkati çekiyor

Ahmet, Ağustos ayı öncesine kadar Suriye ordusunda bir albaydı. Suriye hava kuvvetlerinin Dera’daki köyüne saldırmasından sonra eşi ve beş çocuğuyla birlikte sınırı geçerek Ürdün’deki Zaatari Mülteci Kampı’na sığındı.

Özgür Suriye Ordusu’na katılan Ahmed, Esad rejiminin ayakta kalmasını İran’a, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’ye ve Hizbullah’a bağlıyor: “İran, Irak ve Hizbullah, Esad’a yardım ediyor. Suriye ordusunun elindeki silahların çoğu İran’dan gelme ve İran Devrim Muhafızları eğitim sağlıyor.”

Amerika Savunma Bakanlığı daha önce İran’ın Suriye’de giderek artan varlığından kaygı duyduğunu, Esad rejimine destek veren milislere eğitim sağladığını bildirmişti.
Kampın revirini Fransızlar işletiyor. Adını vermeyen bu Suriyeli, Şam’da bir nişancı tarafından vurulduğunu ve bacağını kesmek zorunda kaldıklarını söylüyor: “Kuzenim ve çok sayıda kişi, gözümün önünde öldü. Bu çok kötü. Bu devlet başkanı gitmeli.”

Diğer sığınmacılar da sivillerin katledildiğini ve isyancıların idam edildiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nden Karen Whiting, Zaatara kampına her gece 500’e yakın sığınmacının geldiğini söylüyor: “Şimdi kışa hazırlanıyoruz. Bu, prefabrik evlerden daha fazlasına ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor. Prefabrik ev veremeyeceğimiz sığınmacılar içinse kış koşullarına göre imal edilmiş çadırlardan temin edebileceğiz.”

Yüzbinlerce Suriyeli, ülkelerindeki savaştan kaçarak komşu Türkiye, Lübnan ve Irak’a sığınıyor.

İran Esad rejimine destek verirken, Suudi Arabistan ve Katar gibi diğer Sünni ülkeler de muhalefeti destekliyor. Suriye’nin daha uzun sürebilecek bir iç savaşa sürüklenmesinden ve bunun bölgesel istikrarı bozabileceğinden kaygı duyuluyor.

Ahmed gibi sığınmacılar, zafer kazanmalarını sağlayacak her yardımı kabule hazır: “İsrail bile müdahale etse, Beşar Esad’ın gitmesi için razı oluruz. İsrail bile Gazze operasyonunda Beşar’ın öldürdüğü kadar öldürmedi. İsrail, işgale başladığı günden bu yana Beşar kadar öldürmedi.”

Esad rejimi ise tüm bu iddialara karşılık kendi sivil halkını, “terörist” diye tanımladığı isyancılardan korumaya çalıştığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG