Erişilebilirlik

Ünver: "Türkiye’yle İlişkiler Gündemin Üst Sıralarında Olacak"


Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Dr. Akın Ünver’e göre, Obama’nın 2. döneminde Türkiye dış siyasetini güçlendirmek için iç siyasi sorunlarına çözüm üretmeli

Dört yıl önce Obama’nın seçimi kazanarak başkan olması, İstanbul’daki Kadir Has Üniversitesi uzmanı Profesör Akın Ünver’e göre, Türkiye'yi rahatlattı. Obama'nın ikinci seçim zaferi de Obama’nın ikinci döneminde ABD-Türkiye ilişkilerinin gelişmesini sağlayacak.

Akın Ünver ilişkilerin ne yönde gelişeceği konusunda şunları söylüyor:

“Türkiye’ye rahat bir nefes aldırdı, beklendiği şekilde Erdoğan’la Obama arasında iyi bir bağ kuruldu ve iki tarafın ekipleri çok iyi bir çalışma platformu oluşturdu. Şu anda da iki lider ve hükümetler arasında yakın bir ilişki var. Dolayısıyla bu bağlamda Obama’nın ikinci döneminde bu karşılıklı anlayışın ve iyi işbirliğinin devam etmesini bekliyorum.”

Kadir Has Üniversitesi uzmanı Akın Ünver, Türkiye’nin Arap Baharı ülkerine model olması hakkında Amerika’nın Arap Baharı için Türkiye’yi partner olarak seçtiğini söylüyor. Ancak bu ülkelerin Türkiye’nin modelliğinden ve bölgede nüfuzunun artması girişimlerinden rahatsız olduğunu hatırlattığımız Profesör Ünver, bunun nedenini şöyle açıklıyor:

“Arap Baharı’nın en az bir beş yıl daha süreceğini düşünürsek Türkiye’nin Sünni direnişçilere destek vermesi, hem daha laik kesimlerden, hem de Şii gruplardan tepki gördü. Türkiye model değil müdahil ülke olarak negatif tepki çekti. Ayrıca Türkiye’nin şunu anlaması gerekiyor. Bir ülkenin dış siyasetinde en etkili olduğu nokta, o ülkenin iç siyasetinde, iç dinamiklerinde gösterdiği tutumdur. Türkiye’nin Arap Baharı ülkelerine model olabilmesi için öncelikle hapiste tuttuğu öğrenciler ve gazeteciler sorununda bir çözüme gitmesi gerekiyor. Ergenekon veya darbe iddialarıyla içeri alınıp iki sene üç sene iddianame hazırlanmaksızın hapisanelerde tutulan insanlar var. Şimdi bunun uluslararası basın nezdinde bu kadar gündeme geldiği noktada Türkiye'nin dış politika kuvveti bitiyor ve Türkiye’nin bence anlamadığı bu. Dış politika yaparak değil iyi bir model olarak ancak iyi bir dış siyaset modeli üretilebilir.”

Akın Ünver, Türkiye-ABD, ABD-İran, Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili beklentileri de değerlendirdi.

Kadir Has Üniversitesi uzmanı Profesör Dr. Akın Ünver’le Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nden Hülya Polat’ın yaptığı söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG