Erişilebilirlik

Ünver: 'Mısır'da Kartlar Henüz Oynanmış Değil'


Ünver: 'Mısır'da Kartlar Henüz Oynanmış Değil'
Ünver: 'Mısır'da Kartlar Henüz Oynanmış Değil'

Şiddetin giderek tırmandığı Mısır'da yaşanan olaylara başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin geride kalan günlerde temkinli açıklamalarla tepki vermesi dikkati çekti. Cem Dalaman bu konuyu Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Almanya uzmanı Can Ünver’le konuştu.

Mısır’daki ayaklanma konusunda Berlin’de ilk günlerde tam anlamıyla sessizlik hakim oldu. AB’nin dış politikalar konusunda da belirleyici gücü olarak tanımlanan Almanya, Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek’e karşı yada ondan yana erken tavır koymak yerine gidişatı beklemekten yana seçimini yaptı.

Kahire’nin savaş alanına dönmesi ve ülkede iç savaş çıkabileceği yönündeki kaygılar sonrasında sessizliğini bozan Berlin, Mübarek’e mesafeli yaklaşmaya başladı ve ülkede ‘Yeni demokratik bir dönemin’ başlaması gerektiğini açıkladı. Dün İspanya ziyareti kapsamında basının önüne çıkan Başbakan Angela Merkel, Mısır’da demokrasiye geçiş sürecinin derhal başlaması çağrısında bulundu.

Başbakanın açıklaması Alman basınındaki yorumlarda yetersiz olarak tanımlanırken, Berlin’in Mısır konusunda taktiksel tavır aldığı, ülkedeki demokrasi hareketini kalpten desteklemediği yazıldı. Mübarek rejimin ölüm-kalım savaşı verdiği belirten Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Almanya uzmanı Can Ünver, Batılı ülkelerin siyasi nedenlerden Mısır konusunda açık ve somut tavır almaktan kaçındığını belirtiyor.

Can Ünver, Batılı ülkelerin konuya mesafeli yaklaşımına Mısır’da iktidara radikal İslamcıların gelebileceği yönündeki korkunun da neden olduğunu belirtiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Salı Mısır'daki yönetime yaptığı çağırı dünya çapında büyük yankı buldu. Can Ünver, bu çıkışın Türkiye’nin geleneksel dış politik çizgisindeki değişimi de gösterdiğini savunuyor.

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Can Ünver Mısır’ın Arap ülkeleri arasında lider konumunun unutulmaması gerektiği görüşünde.

Can Ünver’e göre, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in görevinden ayrılması yönünde yorumlanan çıkışının rizikoları da var.

XS
SM
MD
LG