Erişilebilirlik

Ünlü Osmanlı ve Türk Tarihçisi Gilles Veinstein Öldü


Gilles Veinstein
Gilles Veinstein

Veinstein, ‘1915 olaylarının soykırım olmadığını, tarihin bu döneminde Ermeni milislerinin de Türkleri katlettiğini’ içeren bir makaleye imza atınca, Ermeni diasporasının hedefi olmuştu

Osmanlı ve Türk tarihi uzmanı büyük Fransız tarihçi Gilles Veinstein yaşamını yitirdi. Fransa’nın en önemli akademilerinden College de France profesörü Veinstein, 68 yaşında kanserle mücadelesini kaybetti.

1945 yılında doğan Veinstein, Fransa’nın en büyük okulları Ecole Normal Superieur ve EHESS’de eğitim gördü. 1986’da EHESS’de profesörlüğe yükseldi. Genç bir tarihçi iken Türkiye ile hiçbir bağlantısı olmadan Osmanlı tarihi üzerinde çalışmayı seçen Veinstein,

Gilles Veinstein


"Her halk gibi, Türkler de farklı karakterlerde, farklı fikirlere sahip, her türden insanlar. Türkofil olmak, genelleştirip bütün Türkleri sevmek anlamına gelmiyor. Genelleştirmeden, Türklerin de diğer halklar gibi değiştiklerini, farklılıklarını keşfettim. Avrupa’nın en büyük hatası kendilerini Türklerin yerine koymamaları ve genelleştirmeleri. Bir trende yolculuk yapar gibi, Sırbistan’da duran trenin penceresinden bakan bir adamın, garda duran kızıl saçlı bir kadını görüp ‘Bütün Sırplar kızıl saçlı’ demesi gibi... Türkler bulundukları coğrafyayı ve tarihi miras alan insanlar. Tıpkı diğer halklar gibi, zamanla değişen insanlar. Tarih bana öğretti ki, Türkler de diğerleri gibi kendi bakış açılarına ve kendi çıkarlarını savunma hakkına sahipler.”
2009 Türkofil ödülünde Veinstein, Türkleri böyle tanımlamıştı
ömrünü Osmanlı tarihine adadı. Veinstein, neden bu seçimi yaptığını, ‘A ta Turquie’ Derneği tarafından kendisine verilen “2009 Türkofil Ödülü” töreninde söyle anlattı: “Genç bir öğrenci olarak Türk tarihini öğrenmeye karar verdiğimde ne tek kelime Türkçe biliyordum, ne Türk tarihi hakkında en ufak bir bilgim vardı, ne de Türkiye’ye gitmiştim. Profesörler bu seçimime şaşırmıştı. Ve bana, “İtiraf et, güzel bir Türk kızına aşık oldun” demişlerdi. Ama böyle bir şey de yoktu. Seçimim tamamiyle entellektüel bir seçimdi. İşte böyle Türkolog oldum.”

Ermeni diyasporasının hedefi oldu

Veinstein, Nisan 1995’te Fransa’nın en büyük tarih dergisi l’Histoire’da ‘1915’te yaşanan tehcirin soykırım olmadığını, tarihin bu döneminde Ermeni milislerinin de Türkleri katlettiğini’ içeren bir makaleye imza atınca, Ermeni diasporasının hedefi oldu. Büyük tarihçinin Fransa’nın en saygın Akademisi College de France’a üyeliği de diasporanın büyük tepkisini çekti. Veinstein’ın seçimi akademik dünyada büyük bilek güreşine döndü. Sonunda dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da Veinstein’ı desteklemesiyle, ünlü tarihçi kılpayı College de France üyesi seçildi. Veinstein, buradaki görevi sırasında Türkiye ve Osmanlı tarihi kürsüsünü kurdu.

Veinstein’ın çalışmaları diasporanın hedefi olmasına yol açtı. Kendisi ve ailesi ölüm tehdidi almaya başlayınca tarihçi sessizliğe büründü. Uzun süredir kanserle mücadele eden Veinstein, 6 Şubat’ta hayata gözlerini yumdu. Osmanlı tarihine ilişkin çok sayıda önemli esere imza atan Veinstein’ın, “İlk Osmanlı Sefiri 28. Mehmet Çelebi’nin anıları: Kafirlerin Cenneti”, “Osmanlılar ve Ölüm”, “Osmanlı İmparatorluğu ve Romenler”, “Osmanlı İmparatorluğu: Toprak, Savaş ve Topluluklar”, “Avrupa ve İslam: 15 Yüzyıllık Tarih” adlı eserleri en çok bilinen kitapları.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG