Erişilebilirlik

Üniversite Öğrencisi Mucitlerden Yeni Buluşlar


Üniversite Öğrencisi Mucitlerden Yeni Buluşlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Linki indirmek için

Üniversite Öğrencisi Mucitlerden Yeni Buluşlar

Gelişmekte olan ülkelerde yaşayanlara yardımcı olabilecek buluş ve icatlar Washington’da sergilendi. Amerika'daki 13 üniversiteden öğrenciler, portatif sera, aşılar için daha iyi saklama yöntemi ve depreme dayanıklı beton pano gibi küresel etkileri olabilecek projelerini tanıttı

Doğu Afrikalı küçük çiftiler ya aşırı yağmur ya da kuraklık yüzünden bitkileri yıl boyunca büyütmekte zorlanıyor. Pennsylvania eyalet üniversitesinden bir grup öğrencinin çıkış noktası da bu oldu ve çiftçilerin üretimini %20’ye kadar artıran küçük ve kurması kolay portatif sera inşa kitini geliştirdiler.

Takım üyelerinden Arianna DeReus seranın yapımında plastik boru ve pirinç torbası kullandıklarını söylüyor: “Tasarımımız uygun fiyatlı, dayanıklı ve genişletilebilir özellikte. Üstelik yerel malzemelerle yapıldı. Bu da taşıma maliyetini azaltıyor aynı zamanda yerel ekonomiyi destekliyor.”

Portatif sera, Üniversitelerarası Ulusal Mucitler Birliği sponsorluğunda düzenlenen “Açık Zihinler” sergisinin parçası. Dünyanın dört bir yanındaki insanlara yardım etmek için yenilikçi teknolojiyi kullanarak iş modelleri yaratan 50’den fazla öğrenciye her yıl burs veriliyor. En iyi takımlar, her yıl düzenlenen sergiye seçiliyor.

Mucitler Birliği, genç mucitleri destekleyen Lemelson Vakfı tarafından 1995 yılında kuruldu.

Vakıf direktörü Carol Dahl, genç girişimcilerin insanları yoksulluktan kurtarmaya yardımcı olduklarını söylüyor: “Buluşlarımızın, gelişmekte olan ülkelerde en temel insani ihtiyaçları iyileştirme konusunda potansiyeli olduğunu görüyoruz. Mesela temiz su ve sağlık ürünlerine ulaşabilme gibi konular, bunların başında geliyor.”

Bu kutu, aşıları daha iyi koruyarak gelişmekte olan ülkelerde sağlık koşullarını düzeltebilir. Standart köpük kutular kolayca kırıldığından, Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre bu kutularda taşınan aşıların yarısı zarar görüyor. Ancak Oklahoma eyalet üniversitesinden bir grup öğrenci, bu katlanabilir ve ısıya dayanıklı kutularla aşıları kurtarmayı umuyor.

Sarayan Kumar, kutuların, küçük uyduları biçimlendirmekte kullanılan uzay malzemesinden yapıldığını söylüyor: “Kutular bu ince ve yalıtkan malzemeyle yapıldı ve köpük kutulardan 10 kat daha fazla izolasyona sahip ve darbeye karşı 10 kat daha dayanıklı.”

Bu hafif beton panolar depreme karşı dayanıklılık konusunda Haiti’deki evlere yardım edebilir. Notre Dame Üniversitesi öğrencileri Haiti’de kullanılan taş duvarların kalitesiz ve güçlendirilmemiş olduğunu keşfetti.

Dustin Mix bu beton panolarla çok daha güvenli ve dayanıklı bir evin maliyetinin hemen hemen aynı olacağını belirtiyor: “Panolar, hem malzeme hem de yapmak için kullandığımız yöntem açısından çok daha kaliteli. Ayrıca depreme dayanıklı olması için bir bakıma güçlendirilmiş durumda.”

Öğrenciler bu gibi icatların en çok ihtiyaç duyanların hayatlarında fark yaratmasını umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG