Erişilebilirlik

Amerika'da Üniversiteye Gidemeyen Gençler İçin Yeni Seçenekler


Amerika'da Üniversiteye Gidemeyen Gençler İçin Yeni Seçenekler
Amerika'da Üniversiteye Gidemeyen Gençler İçin Yeni Seçenekler

Amerika’da üniversite derecesinin başarının anahtarı olduğuna inanılır. Ancak üniversite seviyesinde başarı sağlayamayacak öğrenciler için başka fırsatlar olduğunu düşünen eğitimcilerin sayısı giderek artıyor.



Maryland eyaletinde Sıhhi Tesisatçılar Birliği’nin açtığı çıraklık programında Travis Strawderman ve öteki öğrenciler hem para kazanıyor, hem de eğitim görüyor. Travis şunları söylüyor: ”Bu program hayatımı değiştirdi. Bütün borçlarımı ödemeyi başardım. Artık aile kuracak kadar sorumluluk alabilirim.”

Üniversite eğitimini düşünüp sonra vazgeçtiğini söyleyen Strawderman, katıldığı 5 yıllık programda teknik becerileri ücretsiz öğreniyor. Amerikan Üniversitesi ekonomi profesörü Robert Lerman, Strawderman’ın yalnız olmadığını söylüyor: ”Bazı öğrenciler lisede çok sıkılıyor ve bunun için okulu terk ediyor. Sınıfta oturmaktan başka yapacak şeyler arıyorlar.”

Profesör Lerman, Amerikan eğitim sisteminin amacının öğrencileri üniversiteye şartlandırmak olduğunu savunuyor: ”Amerikan eğitim sistemi, öğrencilere, üniversitede gerekenleri öğrenemezseniz iyi bir kariyeriniz olmaz mesajı veriyor.”

Ancak Education Sector, Eğitim Sektörü adlı düşünce kuruluşundan Chad Aldeman’a göre, okula uzun süre devam eden öğrenciler, daha istikrarlı ve yüksek maaşlı mesleklere sahip olabilir. Alderman şunları söylüyor: ”Sadece lise mezunuysanız maaşınızın hayat boyu düştüğüne tanık olacaksınız. Üniversite derecesiyse düşük maaş ve işsizliğe karşı en büyük sigortadır.”

Ancak her üniversiteye giren başarılı olmuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Dairesi’nin 2007 raporuna göre Amerika’da üniversiteye girenlerin sadece yüzde 54’ü dereceyle mezun oluyor. Bu, mezuniyet ortalamasının yüzde 71 olduğu gelişmiş ülkeler arasında en düşük oran.

Profesör Lerman şöyle konuşuyor: ”Çok sayıda genç işyerinde doğrudan eğitimle akademik eğitimin bir araya geldiği, belirli amaçlara odaklanmış bir ortamda çok daha iyi öğrenim görebilir.”

Çalışma İstatistikleri Dairesi’ne göre en büyük büyümenin yaşanacağı 30 meslek grubunun yarısı, üniversite derecesi değil, mesleki eğitim gerektiriyor.

Al Clinedinst Travis Strawderman’ın çıraklık programının direktörü. Clinedinst şunları söylüyor: ”Programa girmek için büyük rekabet yaşanıyor. Başvuranların en iyilerini seçiyoruz. Bazen 100 kişilik program için bin 700 kişi başvurabiliyor.”

Okul, çıraklık programına kabul edilen öğrencilere tam zamanlı iş bulmalarında da yardımcı oluyor. Öğrenciler gündüz çalışıp haftada iki ya da üç gece derslere katılıyor.

Steven Lakin, Maryland Mekanik İnşaatçılar Birliği Başkan Yardımcısı. Lakin şöyle konuşuyor: ”Öğrenciler bir yandan eğitim alırken diğer yandan para kazanıyor. Aldıkları ücretler birçok başlangıç seviyesi işte verilen maaşlardan daha yüksek.”

Maryland Mekanik İnşaatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Steve Lakin, birliğe bağlı şirketlerin, çıraklık programından mezun olanlara ve öğrencilere iş verdiğini söylüyor. Mezun olanlar saatte 36 dolar ücret alıyor.

Çıraklık eğitimi alan Travis Strawderman şunları söylüyor: ”Bu programın en güzel yanı, iş bulma ve çalışma garantiniz olması. Çıraklık programını tamamlar tamamlamaz sizi işe başlatıyorlar.”

Kısa süre önce evlenen Strawderman, çıraklık programı sayesinde başarılı olduğuna ve ailesini geçindirebileceğine inandığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG