Erişilebilirlik

UNICEF: 'Tüm Dünyada Çocuk Ölümlerini Azaltmak Mümkün'


Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, beş yaş altı çocuk ölümlerinin önde gelen iki nedenini ortadan kaldırmak için büyük bir küresel kampanya başlatıyor. UNICEF’in yeni raporuna göre zatürre ve ishali önleme ve tedavi için daha etkili yöntemler bulmak tüm dünyada çocuk ölümlerini azaltabilir.

Hemşire, ”Yüksek ateş, öksürük ve kasılma şikayetleri vardı, çok hastaydı” diyor.

Akut zatürree olan bu çocuğun hayatı hızlı ve etkili antibiyotik tedavisiyle kurtuldu.

Hemşire, ”Çocuğu kurtardığımız için çok mutluyuz. Normal bir çocuk gibi hayata devam edecek,” şeklinde konuşuyor.

Ancak herkes bu kadar şanslı değil. Afrika’nın güneyinde ve Güney Asya’da birçok yoksul ülkede zatürre ve ishal beş yaş altındaki çocuk ölümlerinin üçte birinin nedeni.

UNICEF yetkilileri yeni raporla bu hastalıklara karşı yeni bir küresel kampanya başlatıyor. Bu iki önlenebilir hastalığa odaklanan kampanya tüm dünyada çocukların sağlığını iyileştirmeye yönelik kapsamlı planın bir parçası.

UNICEF’ten Holly Newby zatürre ve ishalin kamuoyunun dikkatini yeteri kadar çekmediğini söylüyor: ”Bu iki hastalık çok sayıda çocuğun ölümüne neden oluyor. Ancak bunlarla uğraşmak çok zor, son zamanlarda önem kazanan diğer hastalıklardan farkları bu. Bu noktayı göz önünde bulundurmamız gerekiyor.”

UNICEF’in raporunda zatürre teşhisi konan çocukların üçte birinin antibiyotik tedavisi gördüğü belirtiliyor. Bu nedenle her dakika bir çocuk zatürreden ölüyor.

Doktor Orin Levine, ”Eylemsizliğin bedeli çok büyük,” diyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi’ndeki Uluslararası Aşı Erişim Merkezi Başkanı Doktor Orin Levine, UNICEF’in desteğiyle pnömokok ve rotovirüs aşısı dağıtım kampanyasını yürütüyor. Uzman kampanyanın gelişmekte olan ülkelerde çocukları ishal ve zatürreye karşı koruyacağını söylüyor: ”İşimiz yeni başlıyor. Aşıyı en çok ihtiyacı olan çocuklara en hızlı şekilde ulaştırmak için zamana karşı yarışıyoruz. Hedefimiz, 2015 yılına kadar 50 milyon çocuğu aşılamak.”

UNICEF yetkilileri kampanyanın zor olacağını söylüyor.

Holly Newby, ”Zatürre ve ishalle ciddi biçimde mücadele etme zamanı geldi,” diyor.

Doktor Orine Levine ise, Pnömokokla ilgili en büyük sorun, bakterinin 90 değişik türü olması,” diyor.

UNICEF’in raporuna göre bu iki hastalığın önlenmesi ve tedavisinde benzer stratejiler uygulanacak. Bu stratejiler aşı ve antibiyotik dağıtımının arttırılması, emzirmenin teşvik edilmesi, temiz su erişiminin yaygınlaştırılması, hijyen koşullarının iyileştirilmesi ve ishalli çocuklara ağızdan verilen tuz tabletleri dağıtılması.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG