Erişilebilirlik

UNESCO'dan IŞİD Uyarısı


UNESCO'dan IŞİD Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun başkanı, Irak ve Suriye’deki militanların antik eserleri yok etmesinin, bölgedeki güvenlik ve barışa uzun dönemli etkileri olacağını söyledi.

IŞİD, militanlarının Şubat ayında Musul’da antik eserleri yok edişini gururla yayınlamıştı. Örgüt bu heykelleri İslami kurallara karşı olduğu gerekçesiyle dine hakaret olarak görüyor.

Eserlerin yokedilmesi sonrasında arkeologlardan ve diğer uzmanlardan gelen tepkiler de eleştirilere neden oldu. Birçok kişi taş ve alçı kaybının bölgede ölen 10 binlerce insanın durumuyla karşılaştırılamayacağını söyledi.

Ancak Londra’da Chatham House’da konuşan UNESCO Direktörü Irina Bukova, kültürel mirasın korunması güvenliğin ve barışın inşasının ön şartı olduğunu belirtti.

Bukova, insanların kültürel varlıklarının yok edilmesinin savaştan etkilenen halkların iyileşme sürecini zorlaştırdığını ve geleceklerini zora soktuğunu ifade etti.

Bukova, “Bence bu kesinlikle aynı stratejinin bir parçası. Ben buna ‘kültürel temizlik’ diyorum. Kültürel temizlik binlerce hatta milyonlarca erkek, kadın ve topluluğun insan haklarının ihlalidir. Bu aynı zamanda gelecekte diyaloğa, barışa ve birleşmeye engel oluşturur.” şeklinde konuşuyor.

Irak ve Suriye’de savaş bölgelerinde barışın inşası ve yaraların sarılması çok uzak görünüyor. UNESCO, yok edilmeyen kültürel eserlerin de yasadışı biçimde satılarak askeri operasyonlara mali kaynak oluşturduğunu söylüyor.

UNESCO’nun yasadışı eser ticaretiyle mücadele ettiğini söyleyen Bukova, suçluların adalete teslim edileceğini belirtiyor.

Ancak bu karmaşık ve zor bir çalışma gerektiriyor. Bu sırada militanlar kendilerinden görmedikleri kültürlerin kalıntılarını yok etmeyi sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG