Erişilebilirlik

Uluslararası Toplumdan Nepal Hükümetine Eleştiri


Uluslararası Toplumdan Nepal Hükümetine Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Deprem nedeniyle büyük maddi zarara uğrayan Nepal’in yolsuzluk sicili kabarık, zayıf ve etkisiz hükümeti, uluslararası yardım çabalarını aksatmakla suçlanıyor. Birçokları Nepal'de sorunlu hükümetle işlemeyen siyasi sistemin ülkeyi felç ettiğini söylüyor

Depremden sağ kurtulanların yardımına koşan kuruluşlar, gümrükte çıkan sorunlardan ve yardım konvoylarının geciktirilmesinden şikayetçi.

On yıllık iç savaştan çıkan Nepal şimdi de 7,8 büyüklüğündeki depremin yol açtığı yaraları sarmaya çalışıyor. Gazeteci Kunda Dixit, işlemeyen siyasi sistemin ülkeyi felç ettiğini söylüyor: “Gasp, haraç, yolsuzluk, yol kesme son sekiz yıldır iç savaş sırasında ve sonrasında Nepal’da oldukça sıradan hale geldi.”

Ünlü aktör Şiva Şresta gibi halkın yardımına koşmak isteyen Nepalliler, mevcut siyasi durum nedeniyle çok öfkeli.

Şresta, “Eğer Nepal hükümeti biraz akıllı olsaydı yardıma koşan bütün yabancıları ve yerel sivil toplum örgütlerini biraraya getirip iş bölümü yapardı. Hükümet her işi yapmaya kalkarsa kimilerine yardım etmek için çok geç kalabiliriz,” dedi.

Tribhuvan Havalimanı’na inen uçakların taşıdığı yardım malzemesi, gümrükte bürokrasiye takılıyor.

Birleşmiş Milletler, bu engellerin kaldırılmasını istiyor.

Sivil toplum kuruluşu Maiti Nepal’un kurucusu Anuradha Koirala’ya göre toplum kendi işini kendi görmeli: “Eğer yardımları hükümete teslim edersek gerçekten ihtiyacı olanlara verilip verilmeyeceğinden emin olamayız.”

Gönüllü Malvika Subba’ya göre hükümet, büyük bir sınavla karşı karşıya: “Hükümet, yardım kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin elini kolunu kısıtlamalarla bağlıyor. Oysa herşeyden önce şeffaf olması ve sorumluluk alması gerekiyor.”

Uluslararası toplum Nepal’e 60 milyon dolarlık acil yardım yapıyor. Birleşmiş Milletler, buna ek olarak acil gıda yardımına muhtaç birkaç milyon Nepalli için 350 milyon dolar gerektiğini açıkladı. Nepal’deki yeniden yapılanma çalışmalarınınsa beş milyar dolara malolacağı tahmin ediliyor.

Gazeteci Kunda Dixit, “Nepal yolsuzlukların hakim olduğu bir ülke. Rüşvet çok yaygın. Depremin yol açtığı krizden önce de yolsuzluk zaten salgın hale gelmişti,” diyor.

İç savaş ve depremin yaralarını sarmaya çalışan Nepal halkı şimdiyse yardım fonlarının ülkeye girmeye başlamasıyla tüm umutlarını sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya bağlamış durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG