Erişilebilirlik

Uluslararası Göç Oranında Azalma


Libya'daki çatışmalardan kaçan Nijerli göçmen işçiler
Libya'daki çatışmalardan kaçan Nijerli göçmen işçiler

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini saran Arap Baharı rüzgarları, uluslararası göçü bir nebze tetiklemiş de olsa, uzmanlar genelde göçmen sayısının azaldığına dikkati çekiyor. Buna neden olarak küresel mali kriz gösteriliyor.

Birçok ülke ekonomisine büyük darbe vuran küresel mali kriz, uluslararası göç oranlarını da etkilemiş durumda.

Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, 2009 yılında uluslararası göçün yüzde 7 oranında düşüş kaydettiğini, yeni elde edilen verilere göre de geçen yıl daha büyük düşüş yaşandığını belirtiyor.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria örgütün son raporunu Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında açıkladı. “Uluslararası göç dönüm noktasında,” diye konuşan Gurria, ülkelerin yeni iş sahaları açması ve ekonomilerini geliştirmesi yüzünden uluslararası göç eğilimlerine başka bir açıdan bakmaları gerektiğini söyledi.

Gurria, geçici işçi göçünün 2009’da yüzde 17 düştüğünü, Latin Amerika’dan Amerika’ya kaçak girişlerin de azaldığını kaydetti. Bununla birlikte Amerika, Kanada ve Avustralya’ya yasal göç oranında artış kaydedilmiş.

OECD raporu uluslararası göçün yarısının artık yeni gelişen ekonomilerde görüldüğüne de dikkati çekiyor. Bu ülkeler arasında Çin ve Hindistan başı çekiyor.

Aynı şekilde Arap Baharı da uluslararası göçü tetiklemiş durumda. OECD Genel Sekreteri Gurria, Arap Baharı yüzünden İtalya ve Fransa’ya göçün arttığını, Afrika ülkeleri içinde de artan miktarda göç yaşandığını belirtti.

Son birkaç ayda çoğu Kuzey Afrikalı binlerce kişi Avrupa ülkelerine sığındı. Yeni göçmen akını yüzünden, Avrupa Birliği ülkeleri, sınırlardaki kontrolleri sıkılaştırmayı düşünüyor.

Birliğin içişlerinden sorumlu yetkilisi Cecilia Malstrom bu konuda yardım önerdiklerini söylüyor. Malstrom bununla birlikte Avrupa’ya artan göç akınına yönelik uzun vadeli önlemler alınması gerektiğini savunuyor.

Avrupa Birliği ayrıca işsizliğin en yüksek oranlarda görüldüğü genç göçmenlere de yardım etmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG