Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütü’nden Azerbaycan’a Sert Eleştiri


Örgütün 2011 raporunda Türkiye de ifade ve basın örgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ve kadına karşı şiddetin önlenmemesi nedeniyle eleştirildi

Uluslararası Af Örgütü bugün açıklanan 2011 yılı raporunda, Polonya ile birlikte Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak Ukrayna ve önümüzdeki Cumartesi Eurovision Şarkı Yarışması’nın düzenleneceği Azerbaycan’a yönelik sert eleştiriler yöneltti. Eş zamanlı olarak Londra ve Berlin’de açıklanan raporda, Ukrayna’da muhalefetin protesto eylemlerinin polisin şiddetine mağruz kaldığı, birçok gazetecinin tutuklandığı, cezaevlerinde kötü muamele vakalarının sayısının arttığı ve bazı tutuklulara sistematik işkence yapıldığına dair bilgiler olduğu belirtildi. Örgütün Almanya temsilcisi Wolfgang Grenz insan hakları ihlallerini protesto amacıyla Ukrayna’daki maçları boykot etmek yerine, siyasetçilerin ülkeye giderek şampiyona sırasında insan hakları konusundaki eleştirilerini dile getirmelerini önerdi.

Uluslararası Af Örgütü Azerbaycan'ın da insan hakları ve demokrasi konularında büyük eksiklikleri olduğunu, ülkede en az 17 siyasi tutuklu bulunduğunu ve burada da muhalefetin gösterilerine karşı orantısız şiddet uygulandığını duyurdu. Örgüt, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde ülkedeki siyasi tutukluları serbest bırakması yönünde bir çağrı yaptı.

İnsan haklarının Türkiye’deki durumuna yıllık raporunda üç sayfa ayıran örgüt, Anayasanın yenilenmesi ve başka hukuki alanlarda reform konularında AKP hükümeti tarafından verilen sözün yerine getirilmemesini eleştirdi. Yapılan gösteri ve eylemlerde polisin artan oranda şiddete başvurduğunu ve cezaevlerinde, özellikle de gözaltına alınanları taşıyan taşıtlarda şiddet uygulandığına dair şikayetler olduğunu öne süren Af Örgütü, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında açılan binlerce davanın adil yargılanmayı olanaksız kıldığını da savundu. Uluslararası Af Örgütü AKP hükümetine karşı tavır alan ve Kürtlerin haklarını savunan gazetecilere baskı uygulandığını, birçoğunun gözaltına alındığını belirtirken, Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmasını bu uygulamalara örnek olarak gösterdi.

Türkiye’de eşcinsellerin kanun tarafından korunmamasının da eleştirildiği raporda, kadına yönelik şiddetle de yeterli derecede mücadele edilmediği vurgulandı. Örgüt Türkiye’nin Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen öngörülen uygulamaları ve kanunları yaşama geçirmediğini de bildirdi.

Af Örgütü 2011 raporunda Almanya’yı da sert sözlerle eleştirdi. Ülkede göçmenlerin dışlandığını ve birçok alanda eşit hakkı olmadığını öne süren örgüt, polisin neden olduğu haksız davranışlar konusunda göçmenlerin şikayet edebilecek bağımsız bir merci bulmakta zorlandığını açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, geçen Nisan ayında Almanya başta olmak üzere Avrupa’da İslam karşıtlığına yönelik bir rapor yayınlamış, Müslümanların istihdam ve eğitim gibi hayatın çeşitli alanlarında ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirterek buna tavır konulmasını istemişti. Örgüt son raporunda, Almanya’nın, Pakistan, Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelere silah satmasını da eleştirdi ve Alman silahlarının bu gibi ülkelerde muhalif güçlere karşı kullanıldığını belirtti.


XS
SM
MD
LG