Erişilebilirlik

Uluslararası Adalet Divanı Kosova'nın Bağımsızlığını Tanıdı


Uluslararası Adalet Divanı Kosova'nın Bağımsızlığını Tanıdı
Uluslararası Adalet Divanı Kosova'nın Bağımsızlığını Tanıdı

Uluslararası Adalet Divanı, Kosova’nın bağımsızlık ilanının uluslararası hukuku ihlal etmediğine karar verdi.

Bağlayıcı olmayan kararın ardından Kosova’yı tanıyan ülke sayısının artması bekleniyor.

Karar başkent Priştine’de sokaklarda kutlandı. Kosova Başbakanı Haşim Taki, Adalet Divanı kararının “tüm dünyaya verilebilecek en iyi yanıt olduğunu” söyledi.

Davayı açan Sırbistan’ın Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ise kararın ülkesi için çok zor olduğunu belirtti ve Kosova’yı geri almak için tüm yasal ve barışçı yolları zorlayacaklarını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tüm devletleri Kosova’yı tanıma çağrısında bulundu. Clinton Sırbistan ve Kosova’dan da aralarındaki görüş ayrılıklarını bir yana bırakıp Avrupa’nın geleceği için çalışmalarını istedi.

Amerika ve Türkiye’yle birlikte aralarında 20’yi aşkın Avrupa Birliği üyesinin de bulunduğu 69 ülke, Kosova’nın bağımsızlığını tanımış bulunuyor.

Sırbistan ve geleneksel müttefiki Rusya, Kosova’nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkıyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Adalet Divanı’nın Kosova ile ilgili kararını olumlu karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi ve bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi için Lahey’de alınan kararın yeni bir fırsat penceresi olarak görülmesi gerektiği” belirtildi.

Açıklamada Türkiye’nin Kosova’yı tanıyan ilk ülkeler arasında olduğu vurgulanarak Kosova’nın toprak bütünlüğünün ve demokratik değerler üzerine inşa edilmesinin Balkanlar için büyük önem taşıdığı da ifade edildi.

XS
SM
MD
LG