Erişilebilirlik

2013 NSA İçin Zor Bir Yıl Oldu


2013 NSA İçin Çok Zor Bir Yıl Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
Başkan Barack Obama Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) faaliyetleriyle ilgili son raporu inceliyor. 2014 yılında bu kuruma yeni bir başkan atanması ve Amerika istihbarat dairesinin yeni yılda yeni bir prosedür izlemesi bekleniyor.

2013, Ulusal Güvenlik Dairesi için, dünya liderlerinin telefon ve internet haberleşmelerinin gizlice dinlendiğinin basına sızmasıyla çok zor bir yıl oldu.

2013 yılının başında 29 yaşındaki Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin taşeron firmasında çalışan sıradan bir uzmandı.

Ancak Snowden Amerika’nın izleme ve dinleme programıyla ilgili çok gizli belgeleri medyaya sızdırdı ve Rusya’ya sığınmak zorunda kaldı. Snowden'in konu ile ilgili şu sözleri akıllarda kaldı: “Dünyanın en güçlü istihbarat kurumlarından birine karşı geliyorsanız, ciddi bir risk alıyorsunuz demektir. Bu kurumlar o kadar güçlü ki kimse bunlara kolayca karşı gelemez.”

Artık Snowden, ya kahraman ya da vatan haini olarak, tüm dünyada tanınıyor.

Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’nin eski çalışanlarından John Sano’ya göre Snowden vatan haini: "Belki 15 dakikalık şöhret, belki de ekonomik çıkar için yaptı. Bilemiyorum. Ancak görev yeminini, anlaşma koşullarını ihlal ettiği açık. Dolayısıyla hem benim gözümde, hem de inanıyorum ki birçok istihbaratçının gözünde Snowden bir vatan haini.”

Amerika Ulusal Karşı-İstihbarat Dairesi eski yöneticisi Michelle Van Cleave, Snowden’in Amerika’ya büyük zarar verdiğini söylüyor: “Benim görevim ulusal güvenlik alanında casusluk ve bilgi sızdırma vakalarının yarattığı hasarı değerlendirmekti. Snowden’in, sadece bu ülkenin istihbarat kurumlarına değil, dünyadaki dost ve müttefiklerimize verdiği zararın boyutları çok büyük.”

Bazı müttefik ülkeler, liderlerinin ve vatatandaşlarının telefon ve internet verilerinin gizlice toplanmasına tepki gösterdi.

Bu durum bazı Amerikalılar’ın da tepkisine yol açtı. Emekli NSA uzmanı Kirk Wiebe, gizlice bilgi toplamanın anayasal hakları ihlal ettiğini söylüyor. Ona göre Snowden bir kahraman: “Bence Snowden, yaşam ve yönetim tarzımızı tehdit eden gizli faaliyetlere ışık tutarak tarihimizdeki en ünlü kişiler listesinde üst sıralara yerleşti.”

Buarada Başkan Obama Ulusal Güvenlik Dairesi’nin veri toplama faaliyetlerinde özel hayatın daha fazla korunması gibi önerileri değerlendiriyor.

Önerilen yeni prodesür, yakında NSA başkanlığından ve ordunun Siber Komutanlık görevinden emekli olacak General Keith Alexander’dan sonra atanacak kişi tarafından uygulanacak.

Uzmanlara göre yeni NSA başkanının, istihbarat teknolojisi tecrübesine ve geçen yılki skandalla motivasyonları bozulan kurum çalışanlarını motive edecek beceriye sahip olması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG