Erişilebilirlik

Ülkelerine Döviz Gönderen İşçilerin Sayısı Artıyor


Ülkelerine Döviz Gönderen İşçilerin Sayısı Artıyor
Ülkelerine Döviz Gönderen İşçilerin Sayısı Artıyor

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkerde, yurtdışındaki vatandaşlardan gelen döviz miktarının yeniden artmaya başladığını açıkladı. Ülkelerine en çok döviz gönderenler arasında, Almanya’daki Türkler de bulunuyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki bazı aileler için yurtdışındaki akrabalarından gelen paranın önemi büyük. Dünya Bankası geçen yılki büyük ekonomik krizin bir ölçüde hafiflemesiyle yurtdışından döviz akışının arttığını belirtiyor. Dünya Bankası Kalkınma Tahminleri Bölümü Direktörü Hans Timmer “Yurtdışından gönderilen dövizin önemi, buna çok ihtiyacı olan ailelere gidiyor olması,” diyor.

Yıl sonuna kadar dünya çapında, başka ülkelerden anavatanlara gönderilen döviz miktarının 440 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu 2009’dakinden 25 milyar dolar fazla. Bunun yaklaşık yüzde 75’i gelişmekte olan ülkelere gidecek. Timmer şöyle konuşuyor: “Yurtdışından gönderilen para çok önemli çünkü şu anda gelişmekte olan ülkelerde bu paranın miktarı 325 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu resmi kalkınma yardımının neredeyse 3 katı. Yani tüm yabancı yatırım miktarına eşit.”

Gelişmekte olan ülkelere akan dövizin artması ve 2012’ye kadar 370 milyar doları aşması bekleniyor. Dövizin en çok gittiği ülkeler arasında alt Sahra Afrikası, Hindistan, Çin, Meksika ve Filipinler. Hansa Timmer, “Bu, ailelerin örneğin çocuklarının eğitimine harcayabilecekleri paranın bir anda ellerine gelmesi demek. Ya da bir iş açmak için bu parayı kullanmaları mümkün. Ellerindeki dövizle tasarruf hesabı da açabilirler,” diyor.

Küresel ekonomide iyileşme olsa da Dünya Bankası’nın araştırması belirsiz para hareketlerinin ve göçmenlik kotalarının kısıtlanmasının yurdışından döviz bekleyen aileleri olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Ülkelerine en çok döviz gönderenler, Amerika, Suudi Arabistan, İsviçre ve Almanya’daki göçmenler. Araştırmada göç trendleri de ele alınıyor. Türkiye-Almanya koridoru en yoğun göçlerin görüldüğü 10 ülkelik listede yer alıyor.

XS
SM
MD
LG