Erişilebilirlik

'10 Ülkede Gazeteci Tacizi Kaygı Verici'


'10 Ülkede Gazeteci Tacizi Kaygı Verici'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, medyanın en çok baskı altında olduğu on ülkeden oluşan bir liste yayınladı. Etiyopya'ya Kuzey Kore’nin başını çektiği listede yer alan ülkelerde gazeteciler taciz ediliyor, hatta tutuklanıyor. Yetkililer gazetecileri susturmak için İnternet’i sansürlüyor. Listedeki ülkeler, Çin, Eritre, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Azerbaycan, Vietnam, Burma ve Küba.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin listesindeki on ülkede gazeteciler hapsediliyor.

Rapora göre 44 tutuklu gazeteciyle Çin, dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi. İran da muhalefeti susturmak için toplu ya da bireysel gözaltına alma yoluna başvurduğu gibi, sürgün cezası da uyguluyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Courtney Radsh dünyada yaklaşık 200 gazetecinin hapiste olduğuna dikkati çekiyor: “Son üç yıl gazeteciler açısından en tehlikelisi oldu. Rekor sayıda öldürülen, hapsedilen gazeteci var. Komite’nin verilerine göre, son beş yılda 400’ü aşkın gazeteci sürgün edildi.”

Muhalefeti susturmanın bir diğer yolu da internet sansürü. Kuzey Kore’de internete sadece siyasi elitler erişebiliyor. Küba’da blogcular, yazılarının sansürlenmemesi için büyükelçilikler ya da beş yıldızlı otellerin internetini kullanmak zorunda.

Çin Seddi, artık bu ülkede 642 milyon internet kullanıcısının maruz kaldığı, muhalif site ve sosyal medyayı bloke eden güvenlik duvarına verilen ad.

Radsch, “Sansür öylesine güçlü ki, bilgi akışını kısıtlıyor. Sansürü aşmak için ileri teknik becerilere, araçlara sahip olmanız gerek” diyor.

Etiyopya’da devlet, Arap Baharı ayaklanmalarının ardından kısıtlama getirdi. Cep telefon şebekeleri üzerinden internet sağlama planı askıya alındı. Aynı şekilde Suudi Arabistan’da şeriat yasalarıyla çelişen ya da kamu düzenini bozabilecek yayınlara yasak getirildi.

Bu on ülkede de bilgi almanın tek yolu, devlet medyasından geçiyor. Courtney Radsch’e göre, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin son raporu, bu ülkelerdeki gazetecilerle halka unutulmadıklarını hatırlatmayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG