Erişilebilirlik

Ukrayna'yla Rusya Arasında Söz Düellosu


Ukrayna'yla Rusya Arasında Söz Düellosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Ukrayna kriziyle ilgili baş döndürücü bir bilgi akışı var. Haberlerin büyük bölümü geleneksel medyada yayınlanırken bir kısmı da internet üzerinden paylaşılıyor. Ukrayna'da halkın büyük çoğunluğu Rus medyasının etkisinden rahatsız

Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının Ukrayna’nın doğusunda düşürülmesi ve Ruslar’ın sınırdaki Ukrayna birliklerine saldırdığı iddiaları, Ukrayna kriziyle ilgili bilgilendirme savaşını yeni bir boyuta taşıdı.

Günde iki kere bilgilendirme toplantısı düzenleyen Ukrayna ulusal güvenlik sözcüsü, Ukrayna ordusunun Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı doğuda kaydettiği başarılara değinirken Rus ordusunu sınırdaki Ukrayna birliklerini bombalamakla suçladı.

Rusya bu iddiaları reddederken, Ukrayna’yı çatışmaları tırmandırmakla ve Malezya uçağını düşürmekle suçladı. Ukrayna ve Batılı ülkeler uçağın düşürülmesinden Rusya yanlısı ayrılıkçıları ve Rus ajanlarını sorumlu tutuyor.

İki ülke arasındaki söz düellosu bazen çok şiddetleniyor. Ancak Ukrayna’daki Rusya yanlılarının zaman zaman bir araya geldiği Kiev’deki bir kilisede bile, herkes kime inanacağını biliyor.

Irina, “KGB’nin yönettiği Rus medyasına sadece Ruslar inanıyor. Ama bizim insanlarımız neyin gerçek olduğunu biliyor,” diyor.

Natalia ise, “Tabii ki cumhurbaşkanıma inanıyorum. Yeni hükümetimize inanıyorum. Yeni Ukrayna’da yaşamak istiyorum,” şeklinde konuşuyor.

Ancak doğu Ukrayna’daki kriz bölgesinden yeni gelen bir vatandaş kime inanacağı konusunda kararsız: “Karar vermek zor çünkü ben Donetsk’ten geliyorum. Orada sadece Rus programları yayınlanıyor. Kiev’e oğlumu görmeye geldim ve burada sadece Ukrayna programları var. Bunları karşılaştırmam mümkün değil. Askeri harekatın parçası da değilim. Bu durumda kime inanacağıma karar vermem zor,” diyor.

Ukrayna kriziyle ilgili baş döndürücü bir bilgi akışı var. Bilgilerin büyük kısmı geleneksel medyada yayınlanırken bir kısmı da internet üzerinden paylaşılıyor. Ukrayna devriminin gerçekleştiği Özgürlük Meydanı’nın altındaki metro istasyonunda bir gazete standı bulunuyor. Satıcı Irina, devrim sonrasında müşteri beklentilerinin de değiştiğini söylüyor: “Birçok kişi Ukrayna gazeteleri alıyor. Rus gazeteleri çok iyi satmıyor. Hala biraz satıyorum ama eskiye göre daha az. Şu anda daha çok Ukrayna gazeteleri müşteri buluyor,” diyor.

Ukrayna devrimini bazıları demokrasinin çiçek açması olarak tanımlarken bazıları da faşizm dayatması olarak görüyor. Aynı şekilde bazıları, Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katması ve doğu Ukrayna’ya müdahalesini uluslararası hukukun ihlali olarak kınarken bazıları Rusların ve haklarının korunması olarak kabul ediyor.

Dimitri Zolotukhin, “İki yıldır, kitlesel basının gerçekleri değiştirdiğini görüyoruz,” diyor.

Dmitri Zolotukhin haberleşme danışmanı. Zolotukhin, “Kitlesel basın üzerinde etkili olanların, gerçekler üzerinde de etkisi var demektir. Eğer gerçeklerin korku ve nefret dolu olmasını istiyorsanız, tek yapmanız gereken kitlesel basını alıp gerçekleri istediğiniz gibi değiştirmek,” şeklinde konuşuyor.

Ukrayna’da son aylarda yaşananların son derece dramatik olduğunu söyleyen Zolotukhin, farklı kesimlerden birçok kişinin bu olayları nasıl algıladığının ülkenin ve güçlü komşusu Rusya’yla ilişkilerin geleceğini şekillendirmekte önemli rol oynayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG