Erişilebilirlik

"Ukrayna'ya Yardım Kardeşlik Sevgisinden"


Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç Moskova'daki görüşme sırasında Putin'e gözkırparken
Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç Moskova'daki görüşme sırasında Putin'e gözkırparken
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ülkesinin Ukrayna’ya siyasi kazanç ya da Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasını önleme amacıyla değil “kardeşlik sevgisiyle” yardım ettiğini açıkladı.
Putin bu açıklamayı Moskova’da yıllık basın toplantısı sırasında yaptı.

Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov Çarşamba günü Rusya ile yapılan yeni kurtarma paketi anlaşmasının ülke ekonomisini yeniden canlandırma olanağı sağlayacağını söyledi. Ancak Kiev ve diğer kentlerde Avrupa Birliği yanlısı gösteriler devam ediyor.

Rusya, Ukrayna’ya sattığı doğal gazın fiyatını üçte bir azaltırken ve 15 milyar dolar borç veriyor.
Moskova Ukrayna için 1000 metre küp doğal gazın fiyatını 268,5 dolara düşürecek, ayrıca Ulusal Yardım Fonundan 15 milyar doları Ukrayna hükümet tahvillerine yatıracak.
Ukrayna’nın iflastan kaçınmak için en az 10 milyar dolara ihtiyacı var.

Muhalefet lideri Vitaly Klitçko yardım haberlerini kuşkuyla karşılarken Yanukoviç’i Ukrayna’nın ulusal çıkarlarını ve bağımsızlığını Rusya’ya teslim etmekle suçladı.
Klitçko, Ukrayna halkının mali yardıma karşılık Yanukoviç’in Rusya’ya ne sözü verdiğini bilme hakkı olduğunu söyledi ve erken seçim çağrısında bulundu.

Kiev sokaklarını zaman zaman savaş alanına çeviren gösteriler, Devlet Başkanı Yanukoviç’in, Avrupa Birliği'yle serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçerek Rusya ile ekonomik işbirliği öngören bir ortaklığa yönelmesiyle başlamıştı.

Rusya, eski bir Sovyetler Birliği üyesi olan Ukrayna’nın yönünü batıya çevirecek AB anlaşmasına sert biçimde karşı çıkıyor. Ancak Ukrayna hükümetinin kararı binlerce AB yanlısı protestocuyu kent meydanlarına döktü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG