Erişilebilirlik

Ukrayna’ya Siyasi Çözüm Arayışı


Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya heyetleri geçen Nisan ayından bu yana 5 bin 300’den fazla can alan krize son vermek için Minsk’te siyasi çözüm yolu arayacak

Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalar devam ederken Ukraynalı, Rus, Fransız ve Alman liderler geçen Nisan ayından bu yana 5 bin 300’den fazla can alan krize son vermek için yapacakları zirve toplantısına hazırlanıyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların elindeki Donetsk’te bir otobüs durağına top mermisi isabet etmesi sonucu en az iki kişi öldü. Askeri yetkililer Debaltseve yakınlarında ayrılıkçıların düzenlediği saldırılarda en az 19 askerin öldüğünü, 78 askerinse yaralandığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Belarus’ta yapılacak görüşmeler öncesinde Ukrayna ve Avrupa Birliği’nin ‘tek ses’ şeklinde konuşacağını dile getirdi. Poroşenko, dört ülkenin katıldığı zirve toplantısını, Ukrayna ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaları durdurmak için ele geçirilen son fırsatlardan biri olarak değerlendirdi.

Poroşenko, çatışmaların tırmanması halinde Ukrayna’da sıkıyönetim ilan etmekten çekinmeyeceğini de dile getirdi.

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede Putin’i barış anlaşmasına destek vermeye çağırdığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca Başkan Obama’nın Rusya lideri Putin’in Minsk’te yapılacak görüşmelerde barışı desteklemesi için büyük bir fırsat elde etmesinin yanı sıra çatışmaların insani maliyetine de değindiği belirtildi.

Başkan Obama, ayrılıkçı direnişe son vermesi için Ukrayna’ya silah yardımı yapılıp yapılmayacağına dair kararını, bugün Minsk’te düzenlenen zirvenin sonucuna göre alacağını söylemişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG