Erişilebilirlik

Ukrayna Sandık Başına Gidiyor


Ukrayna Sandık Başına Gidiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Ukrayna’da seçmenler yarın parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor. Bu geçen yıl başlayan devrimin son siyasi adımı olarak görülüyor. Amerika’nın Sesi Londra muhabiri Al Pessin’e göre, seçim ülkenin bütün sorunlarını çözmeyecek

Geçen kış Ukraynalılar Rusya taraftarı cumhurbaşkanının devrilmesine yol açan gösteriler için sokağa döküldüğü zaman mesaj son derece açıktı. Halk, ülkelerinin Batı Avrupa’yla bağlarının güçlenmesini, yolsuzluğun sonlandırılmasını, daha adil ve açık bir toplum istiyordu.

Mayıs’ta yeni cumhurbaşkanı seçilen işadamı Petro Poroşenko bu hedeflere yöneleceği konusunda söz verdi. Ancak eski parlamentoyla çalışmak zorunda kaldı. Milletvekilleri Avrupa ile bağları güçlendirme kararı alsa da yolsuzlukla mücadele ve diğer bazı konuları gündeme getirmedi.

Bu yüzden erken seçim kararı alan Poroşenko’nun kurduğu siyasi ittifakın parlamentoda çoğunluğu alması ve diğer reform taraftarı partilerle hükümeti kurması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden Andrew Wilson’la Skype aracılığıyla konuyu görüştük: “Parlamentoda yeni bir yurtsever birliği kurulacak. Ancak bu reform taraftarlarının birliği anlamına gelmiyor.”

Ukrayna’daki krizle ilgili kitabı yeni çıkan Wilson, mevcut parlamenterlerin çoğunun yeniden seçileceğini ancak 50 yeni milletvekili gelmesinin mecliste dengeleri değiştirebileceğini söylüyor.

Batı’daki Lviv kentinde bir derginin editörlüğünü yapan Taraz Vozniak da milletvekili adayı: “Öncelikle ne tür, ne yapıya sahip bir ülke istediğimizi açıkça ortaya koymalıyız. Ancak bundan sonra reformları gerçekleştirip gerçek başarıya ulaşabiliriz.”

Vozniak, Ukrayna siyasetinde artık daha pragmatik yeni bir dönem yaşandığını, halkın eskiden adaylardan mucizeler beklediğini söylüyor: “Kimse Poroşenko’yu çok sevmiyor. Bu bir mantık evliliği, aşk değil. Ve bence bu iyi bir şey.”

Cumhurbaşkanı ve yeni parlamento birçok engelle karşı karşıya. Özellikle ülkenin doğusundaki ayrılıkçı ayaklanmaya Rusya’nın desteği konusu var. Doğudaki Donbas bölgesi Pazar günü oy kullanmayacak ancak birkaç gün sonra kendi seçimini yapacak. Merkezi hükümet bu seçimi yasadışı ilan etti.

Andrew Wilson, “İşin gerçeği Rusya istediği kadar kirli politika yürütebilir.Moskova, Donbas’ta Rusya yanlısı bir devlet istiyor ve bunu siyasi, askeri ya da ekonomik yöntemlerle gerçekleştirmeye kararlı görünüyor,” diyor.

Ancak doğuda çatışmalar sürerken ve Rus tehdidi yüzünden gelecek belirsizliğini korurken ülkenin büyük bölümü kendini bu krizden uzak hissediyor ve Şubat devriminden bu yana yapılacak ikinci seçime hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG