Erişilebilirlik

Ukraynalılar'ın Hayatı Zorlaşıyor


Ukraynalılar'ın Hayatı Zorlaşıyor [İngilizce]
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Doğu Ukrayna’nın bazı bölgelerinde çatışmalar ateşkese rağmen devam ederken, halk normal bir hayat yaşamak için elinden geleni yapıyor. Öteyandan, bölge sakinleri sürekli değişen güç dengelerini kaygıyla izliyor

Donetsk bölgesinin geçici başkenti Kramatorsk’un merkezindeki meydanda devrimci lider Vladimir Lenin’in heykeli yükseliyor. Ancak Lenin’in pantolonu Ukrayna bayrağı renkleriyle boyanmış.

Sadece 100 kilometre doğuda, Ukraynalılar, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılarla savaşıyor. Ama Kramatorsk’ta yaşayan aileler gündelik hayatlarına devam etmeye çalışıyor.

Bölge halkı ayrılıkçıların geçen yaz geri aldıkları Donetsk’e geri dönmesinden kaygılanıyor:

“Biraz tedirginim. Ama bölge halkının onları istemediğini ve geri dönmelerine izin vermeyeğini umuyoruz.”

“Buradaki herkes gibi ben de kaygılıyım. Hiçbir tahminde bulunamıyorum. Bilgi alamıyoruz. Ama bizi koruyacaklarını umuyorum. Yardım etmek için elimden geleni yapmaya hazırım.”

Donetsk Valisi Alexander Kihtenko, yakındaki cepheden gelen haberlerin bölge halkında travma yarattığını söylüyor:

“Çatışmalar halkın psikolojisini çok olumsuz etkiledi. Herkes sürekli olarak, bombalanma, evlerini, yakınlarını veya arkadaşlarını kaybetme tehdidi altında yaşıyor. Şu anda Donetsk halkı tek bir şey istiyor, o da barış.”

Donetsk’te durum büyük ölçüde sakin. Ancak Ukraynalı yetkililer, halkın, isyancılarla Ruslar’ın Kramatorsk gibi büyük kentlere ilerlemesi halinde çok güçlü bir direniş sergileyeceğini söylüyor.

Ancak tıpkı daha doğuda olduğu gibi burada da herkes ayrılıkçılara karşı değil. Bölgede, fark edilir ölçüde Rus sempatizanlığı görülüyor ayrıca Ukrayna ve Rusya’nın Sovyetler Birliği’nin parçası olduğu dönemden kalma Sovyet yapıları ve sembolleri de var.

Cepheye 40 kilometre uzaklıktaki Artemivsk şehrinde, bir grup kadın yağmurda yürüyüşe çıkmış. Eşlerinin ve oğullarının Rusya’ya karşı savaşmasını istemeyen bu kadınlar, Ukrayna hükümetinin orduya zorunlu katılım politikasını eleştiriyor. Kameraya konuşmak istemeyen kadınlardan biri, eğer Ukrayna hükümeti Rusya’yla savaşmak istiyorsa, cepheye kendi çocuklarını göndermesi gerektiğini söylüyor.

Bu kadınların düşüncelerini paylaşan Ukraynalılar azınlıkta. Ukrayna ordusunun kontrolundaki bölgelerde yaşayan halkın çoğunluğu isyancıların dönmesini istemiyor:

“Gittiklerinde ortam çok kötüydü. Ama şimdi düzeldi. Umarım bir daha hiç geri dönmezler.”

“Geçmişte ayrılıkçıların destekçileri vardı. Ama artık halk savaşın yıkım, felaket, gözyaşı anlamına geldiğini anladı. Umuyorum tehditleri asla gerçeğe dönüşmez.”

Donetsk halkı hala umutlu. Ancak, doğudan ölüm ve yaralı haberleri geldikçe, umutlar da azalıyor. Kramatorsk meydanındaki bu huzurlu haftasonları daha ne kadar sürer kimse bilmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG