Erişilebilirlik

Ukrayna'daki Uçak Soruşturması Aksıyor


Ukrayna'daki Uçak Soruşturması Aksıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Ukrayna’nın doğusunda düşürülen Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağıyla ilgili soruşturma, bölgedeki çatışmalar yüzünden engelleniyor. Uluslararası soruşturmacılardan oluşan bir ekibin enkaz bölgesine girmesi, çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle iptal edildi

Hollandalı ve Avustralyalı polis memurlarından oluşan soruşturma ekibinin geçtiğimiz Pazar günü enkaz bölgesini ziyaret etmesi bekleniyordu.

Ancak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan Alexander Hug, ekibin Donetsk’teki otelden çıkamadığını söylüyor: “Enkaz bölgesi güvenli değil. Silahsız gözlemci ekibimizi enkaz bölgesine götürerek tehlikeye atamayız çünkü şu anda bölgedeki risk kabul edilebilir sınırın üstüne çıkmış durumda.”

Ukrayna ve Batılı müttefikleri, Malezya uçağını Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların karadan havaya attıkları bir füzeyle düşürdüğünü söylüyor. Ayrılıkçılar ve Moskova bu iddiayı reddediyor.

Geçtiğimiz günlerde Malezya, düşürülen uçağına ait enkaz alanının güvenliğini sağlayacak silahsız bir polis gücünün bölgeye girişi için isyancılarla anlaşma yaptığını açıkladı.

Avustralya Başbakanı, ülkesinin uluslararası soruşturmada yer alma amacını şöyle açıkladı: “Tek amacımız cenazelerimizi bulmak ve en kısa zamanda ülkemize geri getirmek.”

Ancak bu amaca ulaşmak, Ukrayna güvenlik güçleri ve Rusya yanlısı isyancılar arasında yoğunlaşan çatışmalar yüzünden daha da zorlaşıyor.

Ukrayna ordusunun son günlerde ilerleme sağladığı görülüyor. Ordu, doğudaki topraklarının bir kısmını isyancılardan geri almayı başardı. Lysychansk’ta günlerce süren yoğun çatışmalar, kendilerine Donbas taburu adını veren gönüllülerin desteklediği Kiev güçlerinin zaferiyle sonuçlandı.

Bölge halkı çatışmalardan yorgun düşmüş durumda: “Şu anda sadece sabun alabiliyorum. Hiçbir şey çalışmıyor. Elektrik yok, bankalar kapalı.”

Çatışmalar, kilit şehirlerden biri olan Donetsk’in merkezine yaklaşmaya başladı. Donetsk Mart ayından buyana isyancıların kontrolunda.

Ukrayna Ulusal Muhafız Birliği eğitim üssünü ziyaret eden Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, isyancıları yenilgiye uğratacak silah gücüne sahip olduklarını söyledi: “Ukrayna Ordusu son iki ayda yeniden doğdu. Askerlerimiz, işgalcilerin elindeki Ukrayna kent ve kasabalarını özgürlüğe kavuşturuyor.”

Doğu Ukrayna’daki çatışmalar devam ettiği sürece, Malezya Havayolları’na ait uçağın düşüşündeki esrarı çözmeye çalışan soruşturma ekipleri fazla bir ilerleme sağlaması mümkün görünmüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG