Erişilebilirlik

Ukrayna'da Çarpışmalar Şiddetleniyor


Özellikle Kiev hükümetinin kontrolundaki stratejik ulaşım kenti Debaltseve çevresinde yoğunlaşan çarpışmalarda karşılıklı açılan top ateşi sonucu en az 8 sivilin öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı bildiriliyor

Ukrayna’nın doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılarla Ukrayna arasında çıkan yeni çatışmalarda en az sekiz sivilin öldüğü bildiriliyor.

İki taraftan yetkililer son 24 saat içinde karşılıklı açılan top ateşinde en az 22 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Çarpışmalar, barış görüşmelerinin Cumartesi günü kesilmesinden sonra özellikle Ukrayna’nın kontrolundaki straejik ulaşım kenti Debaltseve çevresinde yoğunlaşmış bulunuyor.

Ayrılıkçılar, Debaltseve’de Ukrayna ordusuna bağlı kışlaları kuşattıklarını ve yakındaki Vuhlehirsk kasabasını ele geçirdiklerini bildiriyor. Ancak bu iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Öteyandan Rusya yanlısı ayrılıkçı lider Pazartesi günü isyancı güçlerin sayısını 100 bin askere çıkarma amacıyla “genel seferberlik ilan etti.

Donetsk Halk Cumhuriyetinin lideri Alexander Zakharçenko Ukrayna hükümetinin bir saldırı için bölgedeki kuvvetlerini arttırdığını, durumu dengelemek için seferberlik gerektiğini söyledi.

10 gün içinre başlayacak seferberlikte önce gönüllülerin askere alınacağını belirten Zkharçenko Donetsk ordusuyla diğer ayrılıkçı bölge Luhansk Halk Cumhuriyetinin kuvvetlerini birleştirmeyi planladıklarını da açıkladı.

Zakharçenko seferberlik sonucu bahara kadar ayrılıkçı güçlere bir tank, bir topçu ve üç mekanize piyade olmak beş yeni tugay daha katılacağını söyledi.

İsyancı lider yeni birliklere silahların nereden geleceğini açıklamadı. Ukrayna ve Batılı hükümetler Rusya’yı doğu Ukrayna’ya silah ve askeri personel göndermekle suçluyor. Moskova suçlamayı reddediyor.

Öteyandan Almanya başbakanı Angela Merkel ülkesinin Ukraynaya silah göndermeyeceğini açıkladı. Merkel, Budapeşte’de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Ukrayna’daki krizin askeri yollardan çözülemeyeceğini belirtti.

Bu arada New York Times gazetesi Başkan Barack Obama’nın Ukrayna ordusuna silah gönderme konusunda henüz karar almamakla birlikte bazı yetkililerin askeri yardım seçeneğini yeniden ele aldıklarını bildiriyor.

Ukrayna’da geçen yıl Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Nisan ayında başlayan çatışmalarda şu ana kadar 5 bin 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG