Erişilebilirlik

Ukrayna Krizi Çocukları Vurdu


Ukrayna'daki Çatışmalar En Çok Çocukları Etkiledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Ukrayna’nın doğusunda süren iç savaşta şimdiye kadar bir milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ülkedeki şiddet ve iç göç, en fazla çocukların psikolojisini etkiledi. Psikologların da dahil olduğu gönüllü gruplar Ukraynalı çocuklara yardım etmeye çalışıyor.

Ukrayna’nın doğusundaki iç savaştan kaçan aileler, karnavalı andıran bir şenlikle karşılanıyor.

Maxim Maslyuk, eşi ve beş çocuğuyla birlikte dokuz ay önce Luhansk’taki savaştan kaçarak Kiev’e gelmiş. Ancak aile, henüz yeni hayatlarına alışamamış: “En büyük sorun kızım Diana. 14 yaşında ve Kiev’deki akranlarına ayak uyduramıyor. Onun yaşındaki çocuklar çok acımasız oluyor. Doğulu olan kızımla dalga geçiyorlar.”

Şenliği düzenleyen gönüllü derneğin kurucusu Lisya Litvinova, ülkenin doğusundan göç edenlerin isyancı yanlısı sayılıp dışlandığını söylüyor.

Lisya bir yıl önce hamileyken Kiev’in merkezindeki eylemlere karışmış. Polisle yaşanan çatışmalarda, plastik mermiyle vurulan Lisya yaşadıklarını unutamıyor: “Bizim kuşağımız bu savaş ortamından asla çıkamayacak. Savaşın ne zaman bittiği fark etmez. Savaşın izlerini hayat boyu taşımak zorundayız.”

Dernek, göçmen kayıtlarını tutuyor, yiyecek, giyecek ve ilaç bağışlarının dağıtımını organize ediyor. Ancak göçmenlerin yaşadığı psikolojik travma en büyük kaygı konusu.

Mariupol’den gelen altı çocuk annesi Olga, son birkaç aydır bu geçici konutta yaşayan ailelerin stresini azaltmak için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor: “Gerginlik, terörle mücadele bölgelerinden ayrılma zamanı geldiğinde başlıyor. Nerede yaşayacağınızı veya çalışacağınzı bilmiyorsunuz. Bu sadece çocukların psikolojisine değil yetişkinlere de yansıyor. Çocuklarını nereye götüreceklerini bilmiyorlar.”

Olga, aşırı kalabalık olan tesislerdeki gönüllü psikologların büyük yardımı olduğunu söylüyor.

Koordinatör Marina Breslavets, silahlı çatışmaya tanık olan çocukların büyük zorluklar yaşadığını söylüyor: “Çocuklar uyumaktan korkuyor. Odalarında yalnız kalamıyorlar. Ayrıca çok gerginler. Ya da tam tersi, normalde mutlu ve aktif olan çocuklar içine kapanmış.”

Psikolojik Kriz Merkezi’ninUkrayna’nın çeşitli yerlerinde yaklaşık 500 gönüllüsü var. Ancak proje koordinatörü Valentina Bukovskaya daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu söylüyor: “Hükümetten yeterli yardım alamıyoruz. Hükümet standartlarında rehabilitasyon merkezlerine ve programlarına ihtiyacımız var.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG