Erişilebilirlik

Ukrayna'da Yeni Ateşkes Umudu


Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko Çarşamba günü Minsk'de Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile biraraya gelerek yeni bir ateşkes anlaşmasına varacakları tahmininde bulundu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Çarşamba günü hükümeti ve Rusya yanlısı isyancılar arasında ülkenin doğusunda “çabuk ve koşulsuz” uygulanacak bir ateşkes anlaşmasına varılacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Poroşenko ateşkes konusunda Pazar günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Holland ile yaptığı telefon görüşmelerinde ilerleme sağlandığını söyledi.

Dört lider, diplomat yardımcıları Pazartesi günü ateşkesin ayrıntılarını belirledikten sonra Çarşamba günü Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te bir araya gelerek nihai anlaşmaya varmaya çalışacak.

ABD Dışişleri bakanı John Kerry Münih güvenlik konferasında yaptığı konuşmada Amerikalı ve Avrupalı liderler arasında bölünme olmadığını, ateşkeş anlaşmasına varma konusunda birlik içinde olduklarını belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da bir gün önce, Ukrayna krizine barışçı çözüm bulunmasını tercih etmelerine rağmen, gerekiyorsa kendini Rusya’ya karşı savunması için Amerika’nın Kiev’e yardım edeceğini açıkladı.

Münih’teki uluslararası güvenlik konferansında konuşan Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i ağır bir dille eleştirdi, Putin’in sürekli barış için çalışacağı sözü vermesine rağmen bölgeyetank, asker ve silah yolladığını söyledi.

Biden, Amerika’nın Ukrayna’ya güvenlik yardımının devam edeceğini, bunu savaşı kızıştırmak için değil, Ukrayna’nın kendisini savunması için yapacaklarını bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG