Erişilebilirlik

Ukrayna'da Yardım İhtiyacı Artıyor


Ukrayna'da Yardım İhtiyacı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Ukrayna, Kiev protestolarının birinci yıldönümünde bir yandan devam eden çatışmalarla uğraşırken, bir yandan da 5 bin 600‘den fazla kişinin ölümüne ve ağır hasara yol açan olaylardan sonra yaşanan siyasi ve ekonomik krizle başa çıkmaya çalışıyor. Evlerini terketmek zorunda kalan ve yardıma muhtaç olan Ukraynalılar’ın sayısı da giderek artıyor.

Yüz protestocu, geçen yıl Şubat ayında başlayan eylemlerde Kiev’in en büyük meydanında öldürülmüştü. Yakınları, ölenleri ‘cennetlik yüz kişi’ olarak anıyor.

Natalya Boykiv, ”Eşimin her hareketini, her adımını, her gülümsemesini hatırlıyorum. Çok zor ama hayat devam ediyor. Çocuklarımız var, mücadele etmemiz ve yaşamamız gerekiyor” diyor.

Ihor Kulçitski, geçen yılki protestolardan sağ çıkmayı başarsa da Ukrayna Ordusu’nda general olan babası Volodimir, Rusya yanlısı ayrılıkçıların helikopterini Ukrayna’nın doğusunda düşürmesi yüzünden ölmüş.

Ihor Kulçitski, “Babam bir savaşçı olarak öldü. Önemli olan da babamın boşuna ölmemiş olması” diyor.

Ayrılıkçılar, ateşkese rağmen Ukrayna’nın doğusundaki kilit noktaların kontrolu için çatışmaya devam ediyor. Bu bölgelerde yaşayan sivilleri açlık ve soğuk çok korkutuyor.

Ivan, ”Burada bir kadın öldürüldü. Buldukları tek şey, cesedinin parçalarıydı. Ardından ondört kişi daha öldü,” şeklinde konuşuyor.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların sürmesi nedeniyle bir milyondan fazla Ukraynalı evlerini terketti. Birleşmiş Milletler Gıda Dairesi, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya yapacağı yardımı arttıracağını açıkladı.

Jane Howard, ”Önümüzdeki haftalarda 190 bin kişiye ulaşabilmek için Ukrayna’daki faaliyetlerimizi genişletiyoruz. Hala evlerini terketmek zorunda kalanlar var. Çok zor şartlarda, barınaklarda ya da akrabalarının yanında yaşıyorlar. Yardıma muhtaç olanların sayısı artıyor. Bir tren istasyonunda yataklı vagonda yaşayanlar olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

Dünya Gıda Programı’na göre, bölgede gıda fiyatları hızla artıyor. Süt ve ekmeğin fiyatı yüzde 30, et ve peynirinse yüzde 70 oranında arttı. Doğudaki Kramatorsk kentinde yaşayanlar dahil birçok Ukraynalı, aylarca gıda karneleriyle idare ediyor.

Irena, ”Bir zamanlar zengin olan ülkemiz kendini besleyemez hale geldi, başkalarının yardımına muhtaç duruma düştü” diyor.

Dünya Gıda Programı, gıda satın alınabilen nispeten istikrarlı bölgelerde gıda kuponları dağıtıyor. Cepheye yakın bölgelerdeyse halka gıda karnesi veriliyor.

Abeer Etefa, ”Bu yardım okyanusta bir damla su gibi. İhtiyaçlar çok büyük. Ateşkesin sürmesini diliyor ve cepheye yakın kesimlerde yaşayan 60 bin kişiye gıda yardımı yapmak istiyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Ülkede yardım ihtiyacı artarken, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, sallantıdaki ateşkesin sürdürülmesi için uluslararası arabuluculara çağrıda bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG