Erişilebilirlik

Ukrayna'da Seferberlik İlan Edildi


Ukrayna sınırındaki bir kentde bekleyen Rus birlikleri
Ukrayna sınırındaki bir kentde bekleyen Rus birlikleri
Ukrayna, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in askeri müdahale hakkı olduğunu açıklamasından sonra seferberlik ilan etti.
Ukrayna başbakanı Arseni Yatseynuk” Bu bir tehdit değil, ülkeme savaş ilanıdır” dedi.

Putin Cumartesi günü Rus parlamentosundan Ukrayna’daki Rus vatandaşlarını korumak için askeri güç kullanma izni almıştı.

Rus kuvvetleri halen kan dökmeden Kırım’ı işgal etmiş bulunuyor. Pazar günü Rus birlikleri bazı küçük Ukrayna askeri tesislerini kuşattı ve askerlerden silahlarını bırakmalarını istedi. Bazı Ukraynalı askerler silahlarını bırakmayı reddetti ancak karşılıklı ateş açılmadı.

Rusya halen Ukrayna sınırına 150 bin asker yığmış bulunuyor. Ancak Rus birlikleri şu ana kadar sınırı geçmedi. Buna karşın etnik Rusların yaşadığı Ukrayna’nın doğu kesiminde bazı kentlerde Rusya yanlısı göstericiler hükümet binalarına Rus bayrakları çekti ve Moskova’dan kendilerini korumalarını istedi. Kiev hükümeti bunu Ukrayna’ya yönelik daha geniş bir işgali haklı göstermek için Moskova tarafından yönetilen bir girişim olarak görüyor.

Ukrayna güvenlik konseyi genelkurmaya hemen askeri birlikleri alarma geçirmesi emri verdi. Savunma bakanlığı 40 yaşına kadar tüm erkekleri silah altına çağırdı.
Ukrayna başbakanı Arseni Yatsenyuk Putin’in savaş başlatmak üzere olduğunu ve ülkesinin bir felaketin eşiğinde olduğunu söyleyerek Batı’yı yardıma çağırdı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG