Erişilebilirlik

'Ukrayna'da Savaş Suçu İşleniyor'


'Ukrayna'da Savaş Suçu İşleniyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Uluslararası Af Örgütü Ukrayna’da, ayrılıkçı Ruslar’la hükümet arasındaki ateşkes anlaşmasına rağmen savaş suçları işlendiğine dair yadsınamaz deliller bulunduğunu açıkladı. İki taraftan 30’dan fazla mahkumla görüşen araştırmacılara göre, bu kişilerden yalnızca biri işkence görmediğini söyledi.

Mahkumlar kemikleri kırılıncaya kadar dayak yemiş, elektrik işkencesine maruz kalmış, bıçaklanmış, tavana asılmış, günlerce uykusuz bırakılmış. Tutsaklara ayrıca idam edileceklermiş gibi davranılmış.

Af Örgütü, Debaltseve yakınlarında hükümet taraftarı milisler tarafından ele geçirilen bir ayrılıkçıyla görüşmüş: “Beni Slovyansk’a götürüp bir çukura soktular. Kafama çuval geçirdiler ve hemen başımın yanından bir kurşun geçti. Çuvalı deldi. Beni çukura attıktan sonra pasaportumu parçalayıp onu da çukura attılar. Sonra beni canlı canlı gömmeye başladılar. Toprak üstümü kapladı. Nefes alamadım. Bayılmışım.”

Mahkum bu olaydan sonra Ukrayna’da resmi bir hapishaneye yollanmış: “Beni dövdüler. Her şeyi itiraf et dediler. Sivilleri idam ettiğimi, yağma yaptığımı, soygun yaptığımı söyleyen kağıtlar imzalamamı istediler. İmzalamadım.”

Uluslararası Af Örgütü’nden Joanne Mariner’a göre, iki tarafta da bu suçları işleyenlerin farklı amaçları var: “Silahların yerlerini soruyorlar. Komutanlarının kim olduğunu, istihbarat sayılabilecek bilgileri öğrenmek istiyorlar. Özellikle Sağ Sektör adlı grubun elinde olan mahkumlar kredi kartı parolalarını verinceye kadar dövülmüş ve banka hesapları boşaltılmış. Bazılarınaysa sadece intikam olsun diye dayak atılmış.”

Mariner, Ukraynalı yetkililerin işkence iddialarını soruşturmak istemediğini söylüyor: “Mahkemeye çıkarıldıklarında yüzleri morluk içinde, dişleri kırık oluyor ama yargıçlar bu durumu soruşturmuyor.”

Af Örgütü, Rus yanlısı ayrılıkçıların da en az 8 hükümet yanlısı milisi yargısız infazla öldürdüğünü söylüyor. Ancak ayrılıkçılar da, hükümet yetkilileri de bu konuda konuşmuyor.

Uluslararası Af Örgütü Birleşmiş Milletler’e Ukrayna’da acil bir görev gücü oluşturarak iki taraftan savaşçıların tutulduğu hapishanelerin incelenmesi çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG