Erişilebilirlik

Ukrayna'da Protesto Gösterileri Durmuyor


Kiev'in Bağımsızlık Meydanında toplanan AB yanlısı göstericiler
Kiev'in Bağımsızlık Meydanında toplanan AB yanlısı göstericiler
Ukrayna’nın başkeni Kiev’de yaklaşık 100 bin gösterici Pazar günü de Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile serbest ticaret bölgesi kurulmasını öngören anlaşmayı imzalamayı reddetmesini protesto etti

Hükümetin gösteri yasağına rağmen sokakları dolduran protestocuların sayısının bir haftadır süren gösterilerinde toplanan en büyük kalabalık olduğu bildiriliyor.


AB bir gün önce , Rusya’yı, Ukrayna’ya, anlaşmayı imzalamaması için baskı yapmakla suçladı. Yanukoviç, geçen hafta serbest ticaret anlaşmasını imzalamayacağını açıklamıştı. Ukrayna lideri, Vilnius’ta yapılan AB Zirvesi’nde de kararını tekrarladı ve anlaşmayı imzalamak için AB’den daha fazla maddi destek istedi.

Zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yanukoviç’e “Sizden daha fazlasını beklerdik” derken kameralara yakalandı. Yanukoviç ise Merkel’e, “Ukrayna’da ekonomik koşullar çok ağır ve Moskova ile büyük zorluklar yaşıyoruz,” şeklinde cevap verdi.

İki günlük AB Zirvesi’nde Gürcistan ve Moldova’nın yanı sıra Ukrayna ile de serbest ticaret anlaşmasına varılması umut ediliyordu. Ancak AB, Yanukoviç’i iknada başarılı olamadı.

Avrupa basınında çıkan haberlerde, AB ile Ukrayna arasındaki anlaşmanın bozulmasına, Moskova’nın Kiev’den, Ekim ayında, 1 milyar dolarlık doğalgaz borçlarını hemen ödemesi aksi takdirde doğal gaz sevkiyatının kesileceği tehdidinin yol açtığı bildiriliyor.

Moskova son aylarda Ukrayna’dan gelen ürünlere de yeni kısıtlamalar koymaya başladı ve zaten zor durumda olan Ukrayna ekonomisi durgunluğa girdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG