Erişilebilirlik

Ukrayna'da Polis Geri Çekildi


Kiev'in ana meydanında gece polisle çatışan AB yanlısı göstericiler
Kiev'in ana meydanında gece polisle çatışan AB yanlısı göstericiler
Ukrayna güvenlik güçleri başkentindeki ana meydan çevresinde gece polis ve Avrupa Birliği yanlısı göstericiler arasında çıkan çatışmalardan sonra geri çekildi.

Polis cop kullanarak bölgedeki Kiev belediye binasını işgal eden protestocuları çıkartmaya çalıştı ancak göstericiler itfaiye hortumlarından su sıkarak polisi püskürttü. Polisin daha sonra otobüslere binerek bölgeden ayrıldığı bildirildi.
Birkaç saat önce güvenlik güçleri meydandaki bir gösterici kampına girerek protestocuların kurduğu çadır kenti yıkmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna hükümetinin göstericilere karşı toplum polisi ve buldozer kullanmasını “iğrenç” olarak niteledi. Dışişleri Bakanı John Kerry, azami itidal çağırısında bulunurken insan hayatının korunması gerektiğini söyledi.

Gösteriler Kasım ayı sonunda Ukrayna hükümetinin Rusya ile daha yakın siyasi ve ekonomik ilişkiler kurma amacıyla son anda AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamaktan kaçınması üzerine başlamıştı.

Bu arada Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, ülkesinin Brüksel ile ortaklık anlaşması imzalamak için Avrupa Birliği’nden 27,5 milyar dolar mali yardım istediğini açıkladı.
Azarov, Avrupa Komisyonunu Ukrayna ekonomisinin hangi koşullar altında düzelebileceği konusunu görüşmek üzere ülkeye davet ettiklerini de söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Salı günü ülkesindeki siyasi krizin yarattığı gerginliği azaltmak için üç eski Ukrayna cumhurbaşkanı ve AB dışpolitika temsilcisi ile görüştü.
Yanukoviç, ulusal yuvarlak masa toplantısında selefleri Viktor Yuşenko, Leonid Kuchma ve Leonid Kravchuk ile biraraya geldi.
Ukrayna devlet başkanı Ukrayna’ya iki günlük bir ziyaret yapan AB yetkilisi Catherine Ashton ile de görüştü.

Öteyandan yine Salı günü üç muhalefet lideriyle görüşen ABD dışişleri bakan yardımcılarından Victoria Nulan daha sonra üst düzey hükümet yetkilileriyle biraraya geldi. Nuland ABD’nin krizi çözmek Avrupa Birliği ile yakın işbirliği yaptığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG