Erişilebilirlik

Ukrayna'da Muhalefet Direniyor


Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda devam eden çatışmalar
Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda devam eden çatışmalar
Ukrayna’da muhalefet Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in iki muhalefet liderine hükümette görev vermeyi önermesine rağmen protestoları sürdüreceklerini bildiriyor.

Muhalefet liderleri, erken seçime gidilmesi, tutuklu göstericilerin bırakılması ve yeni anti-demokratik yasaların iptali talepleri yerine getirilinceye kadar gösterilere devam edeceklerini açıkladı.
Yanukoviç, Cumartesi günü muhalefet liderlerinden Arseni Yatsenku’ya başbakanlık, eski boksör Vitali Klitşko’ya da başbakan yardımcılığı önermişti.

İki lider aynı gün Yanukoviç’in tutuklu göstericilerin bırakılması ve son anayasa değişikliklerinin iptal edilmesi yönündeki taleplerini kabul ettiğini ancak tüm talepleri yerine getirilinceye kadar gösterilerin durmayacağını açıkladı.

Kiev’de binlerce kişi geçen hafta çatışmalarda ölen 25 yaşındaki bir gösterici anmak için toplanırken bir grup gösterici içinde polisler bulunan bir hükümet binasını kuşatarak girişi önledi. Göstericiler polise duman bombası ve taş atarken polis gözyaşartıcı gaz ve ses bombasıyla karşılık verdi. Daha sonra bir koridor oluşturularak polisin binayı terketmesi sağlandı.

Çatışmalar, bir hafta önce yaklaşık 100 bin kişi muhalefeti baskı altına almayı amaçlayan yeni yasaları protesto ederken bir grup radikal eylemcinin polise saldırması üzerine başladı.

Yeni yasalar gaz maskesi takan ya da kask giyen göstericilerin tutuklanmasına izin verirken hükümet binalarına girişi engelleyenlerin beş yıla kadar hapisle yargılanmalarını öngörüyor.
İnternetde “iftira” olarak nitelenen haber ve görüşleri yasaklayan yasalar ayrıca dışardan yardım alan sivil toplum kuruluşları için “yabancı ajan” deyimi getiriyor.

Amerika ve diğer Batılı hükümetler yeni yasaları anti-demokratik olarak tanımlayarak kınadı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG