Erişilebilirlik

Ukrayna'da İsyancı Bölgelere Fonlar Kesildi


Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Başbakan Yatsenyuk kabine toplantısında alınan kararları açıklarken
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Başbakan Yatsenyuk kabine toplantısında alınan kararları açıklarken

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Donesk ve Luhanks ayrılıkçıların elinde kaldığı sürece hükümet fonlarının durdurulacağını ancak bölgeye gaz ve elektrik sevkinin süreceğini açıkladı

Ukrayna Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen doğu bölgelerine hükümet fonlarını durdurduğunu açıkladı.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk Çarşamba günü Donetsk ve Luhansk bölgeleri “teröristlerin” elinde kaldığı sürece hükümet fonlarının kesileceğini söyledi.

Yatsenyuk bu açıklamayı bir kabine toplantısında yaparken ancak hükümetin bölgeye doğal gaz ve elektrik sevkini sürdüreceğini belirtti.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı Donetsk ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerinde yapılan seçimleri iki ayrılıkçı bölgenin geçici başbakanları kazandı.

BM, Avrupa Birliği ve Amerika, Ukrayna anayasasını ve 5 Eylül’de ayrılıkçılar ve Ukrayna hükümeti arasında varılan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle bu bölgelerde yapılan seçimi tanımıyor.

Seçimleri tanıyan tek bugüne kadar sadece Rusya oldu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Donetsk ve Luhansk’taki seçimler güneydoğu Ukrayna’da yaşayan halkın özgür iradesinin yansıması olarak tanımlandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Salı akşamı yeni isyancı saldırısı önleme amacıyla güney ve doğu kentlerine yeni birlikler sevkedilmesini emretti.

Yeni birlikler Mariupol, Berdyansk ve Kharkiv kentilerini isyancı güçlerin olası saldırılarına karşı tahkim edecek.

Poroşenko ayrıca Eylül’de varılan ateşkes anlaşmasının hükümlerine genellikle bağlı kalacağını ancak parlamentodan barış planının Rusya yanlısı ayrılıkçılara geniş özerklik veren bölümünün iptalini isteyeceğini açıkladı.

Doğu Ukrayna’daki seçimler, geçen hafta Ukrayna’nın geri kalanında yapılan genel seçimler sonrasında yapıldı. Doğu Ukrayna’da yaşayanlar, 26 Ekim’deki seçimde oy kullanmamıştı.

BM verilerine göre Ukrayna hükümetine ait güçler ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çıkan çatışmalarda şimdiye kadar 4 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG