Erişilebilirlik

Ukrayna'da Göstericiler Polisle Çatıştı


Kiev'de yanan polis aracına havai fişek atan bir gösterici
Kiev'de yanan polis aracına havai fişek atan bir gösterici
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaklaşık 100 bin kişi muhalefeti baskı altına almayı amaçlayan yeni yasaları protesto ederken göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Bir grup radikal eylemci, göstericiler kordon altına alınan Ukrayna parlamento binasına girmeye çalışırken polise sopalarla saldırdı.
Çoğu kask giyen ve gaz maskesi takan eylemciler polise saldırırken ses bombaları, yangın söndürücüler, havai fişekler de kullandı.

Öndegelen muhalefet lideri eski dünya boks şampiyonu Vitaly Klitschko gösteride yaptığı konuşmada göstericileri polise saldırmaktan vazgeçirmeye çalıştı ancak başaramadı.
Klitschko konuşmasında her türlü protestoyu yasaklayan ve geçen hafta Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç yanlıları tarafından hızla parlamentodan geçirilen yeni yasaları şiddetle kınadı.

Yeni yasalar gaz maskesi takan ya kask giyen göstericilerin tutuklanmasına izin verirken hükümet binalarına girişi engelleyenlerin beş yıla kadar hapisle yargılanmalarını öngörüyor. İnternetde “iftira” olarak nitelenen haber ve görüşlerin yayınlanmasını yasaklayan yasalar ayrıca dışardan yardım alan sivil toplum kuruluşları için “yabancı ajan” deyimi getiriyor.

Amerika ve diğer Batılı hükümetler yeni yasaları anti-demokratik olarak tanımlayarak kınadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG