Erişilebilirlik

Ukrayna'da Gerginlik Devam Ediyor


Ukrayna'da Gerginlik Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Ukrayna’da parlamento yeni hükümetini belirledi. Ancak eylemciler hükümetin halkın adaylar üzerinde düşünmeye fırsatı olmadan kurulmasını protesto ediyor. Göstericiler parlamentodan toplumun her kesimini temsil eden bir hükümet kurmalarını istiyor

Ukrayna’nın Amerika büyükelçisi Aleksandır Motsik Amerika’nın Sesi’ne ülkesinin artık meşru bir hükümeti olduğunu söyledi ve “ilk hedef ülkeye istikrar getirmek” dedi.

Aleksandır Motsik: “Asıl amaç ekonomik sorunların yanısıra güvenlik meselelerini halletmek. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve sınırlarının sürdürülebilirliğinin yanında ülkede sükunet ve istikrarın sağlanması gerekiyor.”

Ukrayna’da önemli sayıda Rusça konuşan bir azınlık yaşıyor ve bunların çoğunluğu Kırım’da. Bölge halkı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in görevden indirilmesi sonrasında ülkenin geleceğiyle ilgili kaygılarını dile getiriyor. Vladimir Putin Ukrayna sınırındaki Rus bölgelerinde askeri tatbikat emri verdi. Batılı liderler Moskova’ya Ukrayna’ya doğrudan müdahale etmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Büyükelçi Mostik Amerika ve Avrupa Birliği’ni ülkesinin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan destekleri nedeniyle övdü.

Aleksandır Motsik: “Herkese kimsenin Kırım kartı dahil, hiçbir kartı kullanarak Ukrayna üzerinde oyun oynama hakkı olmadığı gösterilmeli. Buarada en kısa zamanda Ukrayna’ya ekonomik destek sağlanmalı.”

Amerika ve Avrupa Ukrayna’nın yeni liderlerinden ülkede herkesi kapsayacak bir hükümet kurarak ülkenin bölünmesini engellemesini istiyor.

Amerika Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Ilan Berman, önemli olanın hükümeti hangi siyasetçilerin kurduğunun değil, hangi siyasetleri izleyeceği olduğunu söylüyor: “Bence hiç de yadsınamayacak bir Rusya askeri müdahalesi riski var ve Rusya’nın baskısının süreci etkileme ve adayların ülkenin Rusça konuşan kesiminin onayına bağlı olarak ortaya çıkma olasılığı var.”

Birçok Ukraynalı eski hükümetin bütün üyelerinin değişmesi gerekmediğini düşünüyor.

Galina Muchienko: “Bazı eskiler kalabilir ama çoğunluk yeni siyasetçilerden oluşmalı.”

Bazılarına göre, çevik kuvvet güçlerinin dağıtılması iyi olmadı.

“Bu kuvvetleri dağıtıp işsiz bırakmak doğru değil. Ne yapacak bu insanlar? Belki yarın adam öldürmeye, hırsızlığa başlayıp çete kuracaklar.”

Uzmanlara göre, Ukrayna’nın geleceği önümüzdeki haftalarda ekonomik yardım alarak ülkede huzuru sağlamasına bağlı olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG