Erişilebilirlik

Ukrayna'da Dev Gösteri


Kiev'in Bağımsızlık Meydanında toplanan Avrupa Birliği yanlısı göstericiler
Kiev'in Bağımsızlık Meydanında toplanan Avrupa Birliği yanlısı göstericiler
Binlerce Ukraynalı Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasının reddini protesto için Kiev’e akın etti. Muhalefet liderleri protestonun üç haftadır süren hükümet karşıtı gösterilerin en büyüğü olmasını bekliyor.

Gösteriyi düzenleyenler Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i protesto için yaklaşık bir milyon kişinin toplanmasını hedefliyor.
Kiev hükümetinin AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamaması geniş çaplı protestolara neden oldu.

Yanukoviç, AB ile gümrük birliği anlaşması imzalamak için önkoşul öne sürmüş ve önce birlğin Ukrayna’ya mali yardım yapmasını istemişti.
Muhalefet lideri Arseniy Yatsenkuk devlet başkanı Yanukoviç ancak Avrupa ile bağları güçlerinecek yeni bir hükümet önerörse görüşme masasına oturacağını açıkladı.

Öteyandan Ukrayna’nın, Rusya öncülüğünde oluşturulan gümrük birliğine katılma konusunda Moskova ile anlaşmaya varmadığı bildiriliyor.
Moskova adına açıklama yapan bir yetkili Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında Cuma günü yapılan görüşmede konunun ele alınmadığını belirtti.

Rusya’nin Soçi kentinde buluşan iki lider 17 Aralık günü tekrar biraraya gelecek.
Ukrayna, AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamayı reddettiği için, Kiev’in Moskova ile gümrük birliği anlaşması imzalayacağı yolunda bir beklenti oluşmuştu.

Rusya, Ukrayna’nın en büyük ticaret ortağı ve ülkenin en büyük doğalgaz tedarikçisi. Ukrayna’ya doğrudan yatırım yapan yabancı ülkelerin başında da Rusya geliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG