Erişilebilirlik

Ukrayna'da Çatışmalar Devam Ediyor


Malezya uçağının parçalarını inceleyen Avustralyalı ve Hollandalı polisler
Malezya uçağının parçalarını inceleyen Avustralyalı ve Hollandalı polisler

Ukrayna ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında şiddetli çatışmalar devam ederken uluslararası soruşturmacıların Malezya uçağının düştügü bölgede arama çalışmaları üçüncü gününe girdi.

Donetsk’deki yerel yetkililer tarafların açtığı karşılıklı top ateşinde altı kişinin öldüğünü bildirdi. Bir yetkili Reuters haber ajansına Luhanks kentinde de üç kişinin öldüğünü açıkladı.

Öteyandan yeni bulunan cesetler Hollanda’ya götürülmek üzere Kharkiv kentine getirildi.

Aramalara katılan Hollanda polis ekibinin başkanı Pieter-Jaap Aalsberg , görevlilerin beş bölgeden birinde çalışmalarını tamamladığını söyledi. Aalsberg tüm bölgelerde aramanın tamamlanmasının en az üç hafta alacağını da belirtti.

Ukrayna ordusu ve ayrılıkçılar, çatışmalarını enkaz bölgesinden uzak tutmaya çalışıyor. Ancak Cumartesi günü iki kilometre yakına düşen bir top mermisi, arama çalışmalarının bir süre aksamasına yol açtı.

298 kişinin öldüğü faciada, hala tüm yolcuların cesetlerine ulaşılabilmiş değil. Hiç kimsenin kurtulamadığı uçaktaki yolcuların çoğu Hollandalı’ydı. Boeing 777 uçağının Rusya’nın ayrılıkçılara verdiği uzun menzilli füzelerle düşürüldüğü sanılıyor.

Araştırma ekibi ayrıca enkaz arasında yolculara ait başka eşyalara da rastladı.

Başkan Barack Obama, Cuma günü Ukrayna krizi nedeniyle Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i aramış ve Moskova’nın ayrılıkçılara verdiği destekten dolayı duyduğu derin kaygıyı iletmişti.

Kremlin açıklamasındaysa Putin’in Amerika’nın son yaptırımlarını eleştirdiği, Obama’ya yaptırımların ters tepki yaratacağını, “ikili işbirliğine ve uluslararası istikrara ciddi zarar vereceğini” söylediği bildirildi.

Amerika ve Avrupa Birliği, Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçılara destek vermeye devam ettiği gerekçesiyle Rusya’nın değişik sektörlerine yeni yaptırımlar uygulamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG