Erişilebilirlik

Ukrayna'da Belediye Başkanı Vuruldu


Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkiv’de silahlı saldırıya uğrayan belediye başkanının durumunun ağır olduğu bildiriliyor.

Yetkililer Herrady Kernes’in kentin dışında bisikletiyle giderken kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından sırtından vurulduğunu açıkladı.

Kernes, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in vurulmasına yol açan Batı yanlısı Meydan hareketine karşı çıkmış ancak Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlık için referandum çağrısı yapan Rusya yanlısı ayrılıkçıları da desteklemediğini söylemişti.

Harkiv kent yetkilileri Kernes’in hastanede hayatta kalma mücadelesi verdiğini bildiriyor.

Bu arada Pazartesi günü Rusya yanlısı silahlı gruplar Kostyantynivka kentinde hükümet binalarını kontrol altına aldı. Kostyantynivka, ülkenin güney ve doğu kesimlerinde ayrılıkçı milislerin hükümet binalarını ele geçirdiği son kent oluyor.
Daha önce en az 10 kentte hükümet binalarını kontrol altına alan ayrılıkçılar Ukrayna’dan ayrılmak ve Rusya’ya katılma konusunda referandum yapmak istiyor.

Öteyandan Avrupalı yetkililer Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı milisler tarafından rehin alınan bir grup Avrupalı gözlemcinin bırakılması için görüşmeler yapıyor.

Avrupalı askeri gözlemciler Pazar günü kötü muamele görmedikleri yolunda güvence vermek için gazetecilerin önüne çıktı.

Grubun lideri Alman Albay Axel Schneider, Slovyansky silahlı isyancıların gözetimi altında yaptığı açıklamada gazetecilere sağlık durumlarını iyi olduğu belirtti. Schneider siyasi nedenlerle gözaltına alındıklarını da söyledi. İsyancılar sekiz askeri gözlemciyi “savaş esiri” olarak tanımlıyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçı milisler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) tarafından gönderilen gözlemci heyetinin bulunduğu otobüsü Cuma günü Slovyansk’ta durdurmuş, heyet üyelerini rehin almıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG