Erişilebilirlik

Ukrayna’da Barış Çabaları Sürüyor


Almanya ve Fransa, Ukrayna güçleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla Rusya’ya yeni bir barış önerisi sunuyor. Merkel ve Hollande Moskova'da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le görüşecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, öneriyi bugün, yani Ukrayna’nın Batı destekli Devlet Başkanı Petro Poroşenko’yla Kiev’de görüştükten bir gün sonra Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sunacak.

Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile birlikte sunacakları önerinin Avrupa barışını savunma amacı taşıdığını dile getirdi. Merkel, Hollande ile birlikte Ukrayna’da akan kana son vermek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Ukrayna’daki krizin askeri çözümü olmadığını vurgulayan Merkel, bu görüşmelerle ateşkes sağlanıp sağlanamayacağından da tam olarak emin olmadıklarını söyledi. Almanya Başkabakanı, “Bugün başarı elde edebilir miyiz bilmiyorum, görüşmelere devam etmemiz gerekebilir. Moskova’daki toplantı uzun mu olur kısa mı, yoksa bu son görüşmemiz mi olur, emin değilim. Durum değişkenlik gösterebilir. Gücümüzün yettiği kadar çözüme katkıda bulunmaya ve akan kanı durdurmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Öte yandan Brüksel’de bulunan Başkan Yardımcısı Joe Biden, Rusya’yı, asker ve tank göndererek Ukrayna’daki krizi kızıştırmakla suçladı.

Joe Biden, Almanya’nın Münih kentinde Ukrayna krizinin de ele alınacağı üç günlük güvenlik konferansına katılacak liderlerden biri. Konferansa Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katılacak.

Bu arada Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukraynalı yetkililer, Ukrayna’nın doğusunda çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki sivillerin tahliye edilmesi için geçici ateşkes kararı aldı. Debaltseve kasabasında çapraz ateşte kalan halkı tahliye etmek için çok sayıda otobüs, bölgeye nakledildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG